DRIPPER

DRIPPER

Dzisiaj zaprezentujemy Wam dripper. To proste i przyjazne urządzenie, które sprawdzi się idealnie dla początkujących, ale również dla tych, którzy nie mogą obejść się bez pysznej kawy zarówno w warunkach domowych, jak i na wyjeździe. Jego ogromnym atutem jest fakt, że możemy zabrać go ze sobą i użyć gdzie i kiedy będziemy mieli ochotę.

Wybór dripperów jest bardzo duży, wykonane są z porcelany, szkła, metalu, ale i z plastiku – każdy znajdzie model dla siebie, dopasowując go do swoich możliwości finansowych oraz oczekiwań.

Sama zasada parzenia kawy jest podobna do chemeksu, jednak smak, jaki uzyskujemy w dripperze, z pewnością Was zaskoczy. Kawa przygotowana tą metodą intryguje swoją wyrazistością, co zawdzięczamy grubiej zmielonym ziarnom. Są drippery, do których potrzebujemy papierowych filtrów, ale i też takie, które mają już wbudowane sitko. Wybierając dripper, musimy zastanowić się, czego oczekujemy i co jest dla nas najważniejsze. Silny aromat oraz smak naparu powodują, że niezmiennie ma on wielu zwolenników, szczególnie u początkujących kawoszy.

Jak przygotować kawę w dripperze?

Kładziemy dripper na naczynie, z którego chcemy pić kawę (filiżankę czy kubek) lub na naczynie, z którego będziemy kawę rozlewać (dzbanuszek). Zaczynamy, podobnie jak w przypadku chemeksu, od włożenia filtra. Następnie przelewamy go gorącą wodą (około 90-95°C), tak aby kawa nie miała posmaku papieru. Po chwili wodę wylewamy i ponownie kładziemy urządzenie na miejsce.

Teraz czas na małą czarną! Na 360 ml naparu potrzebujemy około 24 gramów kawy. Wsypujemy odpowiednią ilość grubo zmielonych ziaren i zalewamy wodą do ich poziomu, czekamy około pół minuty i wlewamy resztę wody.

Już po 3-4 minutach możemy cieszyć się niezwykłym smakiem ulubionego napoju. Ważne jest, aby nie przedłużać czasu parzenia, odstawmy dripper po 4 minutach, wtedy kawa będzie zdecydowanie najlepsza.

32_2glowne3

 

 

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube