Domowe drożdżówki z rabarbarem

Domowe drożdżówki z rabarbarem

Mamy znakomity pomysł na przerwę w środku dnia. Kawa i domowe drożdżówki z rabarbarem gwarantują, że dzień w pracy będzie na pewno udany!

Ciasto:
300 g mąki pszennej,
12 g świeżych drożdży,
150 ml mleka,
50 g roztopionego i wystudzonego masła,
30 g cukru,
1 jajko,
szczypta soli.

 

nr21_2_rabar


Kruszonka
:
5 łyżek mąki pszennej,
4 łyżki cukru,
2 łyżki masła.

Wykonanie:
Przygotuj rozczyn. Pokruszone drożdże wymieszaj z mlekiem, dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstaw na ok. kwadrans. W tym czasie drożdże zaczną „pracować”.

nr21_2_glowneciasto

 

Rabarbar obierz i potnij na 1 -1,5 cm kawałki, wymieszaj z cukrem waniliowym oraz kardamonem. Jajko rozbij do szklanek, oddzielając białko od żółtka. Do miski przesiej mąkę, wsyp cukier i sól. Następnie wlej przygotowany rozczyn, roztopione masło, dodaj żółtko. Wymieszaj wszystkie składniki. Ciasto wyrabiaj przy pomocy robota kuchennego (najlepiej użyć haka do ciast drożdżowych), aż masa będzie elastyczna i gładka. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na ok. 1,5 godziny). Po tym czasie zagnieć ciasto. Następnie podziel je na 8 równych części, uformuj okrągłe placki. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, a na środku każdej porozkładaj rabarbar, lekko go dociskając. Potem drożdżówki przykryj ściereczką i zostaw jeszcze na 30 minut.

W tym czasie przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier oraz masło. Połącz wszystko palcami. Na koniec obsyp kruszonką obficie drożdżówki, a brzegi posmaruj białkiem. Wstaw do piekarnika na 20 minut i piecz w 180°C.

nr21_2_rabar

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube