Czereśnie z kardamonem

Czereśnie z kardamonem

Mamy rarytas dla prawdziwych smakoszy owoców sezonowych. Dżem czereśniowy z kardamonem i pieprzem zaskoczy Was słodko-pikantnym smakiem, od którego nie sposób się uwolnić!  

 

Składniki:

  • 1 kg ciemnych czereśni (wydrylowanych),
  • ok. 300 g cukru,
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Wykonanie:

Owoce umyj, osusz i wydryluj. Wrzuć je do garnka z grubym dnem, dodaj cukier, kardamon, pieprz i sok z cytryny. Zagotuj i smaż tak długo, aż dżem będzie odpowiedniej konsystencji. Gorący dżem przełóż do czystych, wyparzonych (lub wypieczonych w piekarniku) słoików i zapasteryzuj. Dżem sprawdzi się znakomicie jako dodatek do wędlin oraz mięs, urozmaici również niejedną kanapkę 🙂

 

Kawa wir mleka
Ołówek