Cupping – profesjonalna degustacja kawy

Cupping – profesjonalna degustacja kawy

Testowanie, porównywanie, sprawdzanie rankingów to coś, co uwielbiamy robić. Przedstawiamy Wam cupping, czyli testowanie kawy, które można wykonać nawet w warunkach domowych – sprawdźcie!

Cupping jest techniką degustacji, poznawania smaku i aromatu kawy poprzez porównanie jej z innymi. Dzięki tej metodzie możemy stwierdzić, jakie aromaty można wyczuć w kawie oraz lepiej poznać jej kwasowość czy słodycz.

Na czym polega? Zasady są dość proste. Należy przygotować kilka rodzajów kawy, które chcemy sprawdzić, młynek oraz kilka identycznych metalowych lub porcelanowych naczyń. Powinny być zrobione właśnie z tych materiałów, gdyż są one neutralne zapachowo i nie wpłyną na nasze odczucia. W warunkach domowych nie muszą to być specjalne naczynia do cuppingu, wystarczą szklanki lub duże filiżanki. Aby zachować podobne parametry, powinniśmy mieć pod ręką stoper oraz wagę i najlepiej profesjonalną łyżkę, jeśli jednak jej nie mamy, może być duża łyżka do zupy.

Ważnym elementem procesu jest woda, ma ona ogromny wpływ na smak, dlatego należy pamiętać, aby nie była za twarda. Zaczynamy siorbanie, bo tak, co ciekawe, nazywany jest potocznie cupping!

Przygotowujemy świeżo zmieloną kawę, dla każdego rodzaju tą sama ilość. Pomiędzy mieleniem kolejnych próbek dokładnie czyścimy młynek, by pozostałości nie dostały się do kolejnych porcji kawy. W naszym wypadku badaliśmy kawy Woseba Espresso, Woseba Arabica i Woseba Brasil. Zaczynamy od wąchania zmielonych ziaren!
Teraz czas na wodę – zalewamy ziarna 130 mililitrami o temperaturze około 95 stopni. Nie podnosimy, nie mieszamy i nie potrząsamy naczyniami.


Dochodzimy do najtrudniejszego momentu procesu – breaking, czyli przejście przez kożuch kawy, który utworzył się na wierzchu. W czasie wkładania łyżeczki (ważne – bokiem, nie płasko!) poczujecie intensywny zapach. To właśnie w tym momencie kawa odkryje przed wami najciekawsze aromaty.
Kolejne kroki następują kilka minut później, gdy kawa nieco ostygnie. Nabieramy odrobinę na łyżkę i siorbiemy. Ten sposób umożliwi nam rozprzestrzenienie się naparu po jak największej ilości kubków smakowych.
I tak przechodząc z jednego rodzaju do drugiego możemy odkryć różne smaki.

To świetna zabawa dla każdego miłośnika kawy.. Oczywiście degustacja w domu różni się od cuppingu robionego profesjonalnie. W idealnych warunkach odnajdziemy wiele dodatkowych aromatów, smaków oraz innych charakterystycznych cech danej kawy. Początkujący, już w amatorskim procesie odkryją interesujące cechy, dlatego warto spróbować! Wiele kawiarni oferuje pokazy i degustacje cuppingu, wystarczy się rozejrzeć 🙂

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube