Cold brew

Cold brew

Alternatywą dla mrożonej kawy jest metoda cold brew. Długi proces przygotowania wynagradza wyjątkowy smak takiego napoju, który można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Składniki 

25-30 g świeżej, grubo zmielonej kawy Woseba Café Brasil,
500 ml wody,
Dodatkowo: 18-24 godziny.

Wykonanie

Kawę zmiel grubo w młynku i przesyp do butelki lub słoika. Następnie zalej zimną, przefiltrowaną wodą i zamieszaj tak, aby zmielona kawa była zanurzona. Przykryj folią spożywczą lub zakręć, by kawa nie pochłaniała obcych zapachów. Wstaw do lodówki na 18-24 h. Po tym czasie przelej napar przez sitko z gazą i rozlej do szklanek. Przygotowana w ten sposób kawa charakteryzuje się niską kwasowością i głębią smaku. Zapewniamy, że warto poczekać nieco na wyjątkową kawę cold brew 🙂

brasil_500g_ziarniste_ikona

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube