Ciasto śliwkowe

Ciasto śliwkowe

Ciasto ze śliwkami jest lekko wilgotne i słodkie. Cytrynowa skórka dodaje mu świeżości, a placek wygląda i smakuje znakomicie – ze stołu znika raz, dwa.

Składniki:

  • 200 g serka ricotta,
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny,
  • 2 duże jajka,
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej,
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 8-10 niedużych, dojrzałych śliwek, przepołowionych i wydrążonych,
  • do dekoracji: cukier puder.

sliwki

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 180˚C. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj tłuszczem. W dużej misce połącz i lekko ubij serek, oliwę, cukier i skórkę z cytryny. Dodaj jedno jajko i dokładnie połącz składniki. Później dodaj kolejne. Następnie do miski z mokrymi składnikami przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Wymieszaj wszystko szpatułką lub łyżką. Przelej ciasto do formy. Na wierzchu ułóż śliwki skórką na zewnątrz, delikatnie je wciskając. Wstaw do piekarnika na ok. 35 minut – ciasto powinno być przyrumienione.
crema-vacuum_ikona

Wystudzone ciasto śliwkowe udekoruj cukrem pudrem. Świetnie smakuje podane z lekką kawą z drippera (np. Woseba Crema Fix Gold).

sliwkowe3

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube