Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Aromatyczne ciasto marchewkowe to jesienna propozycja na smaczny podwieczorek. Dzięki dodatkom, dyni oraz konfiturze, ciasto jest wilgotne i po prostu pyszne!

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 200 g cukru trzcinowego,
  • 150 ml oleju roślinnego,
  • 200 g drobno startej marchewki,
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 80 g dyniowego purée,
  • 50 g wiórków kokosowych,
  • 200 g mąki,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kilka łyżek dżemu morelowego.

Wykonanie:

Jajka ubij z cukrem na puszystą i gładką masę. Mieszając ciasto na wysokich obrotach, dolewaj ciągłym, cieniutkim strumieniem olej.

Dodaj startą marchewkę, dyniowe purée, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie połącz składniki. Do osobnej miski przesiej mąkę, wsyp cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszaj. Przełóż do miski z marchewką i delikatnie połącz wszystkie składniki.

Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez godzinę lub do suchego patyczka w 150°C. Upieczone ciasto przekrój na dwa blaty i przesmaruj ulubioną konfiturą z jabłek, moreli lub gruszek. Pycha!

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube