Ciasteczka maślano-orzechowe

Ciasteczka maślano-orzechowe

Maślane ciastka to klasyka, która zawsze się sprawdza. Ten błyskawiczny i prosty przepis pokochacie za dobrze zbalansowany smak oraz lekko orzechową nutę. Przygotujcie większą ilość, bo amatorów na pewno nie zabraknie! 

Składniki

  • ½ szklanki masła,
  • ½ szklanki masła orzechowego,
  • ½ szklanki cukru,
  • ½ szklanki brązowego cukru,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego,
  • 1 i ¼ szklanki mąki pszennej,
  • dodatkowo: brązowy cukier do obtoczenia.

Wykonanie

Miękkie masło ubij z masłem orzechowym. Następnie dodaj cukier, sodę, proszek do pieczenia. Miksuj do połączenia składników. Zmniejsz obroty miksera, wbij jajko oraz wsyp cukier waniliowy i dalej miksuj. Wymieszaj masę z mąką do jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto wstaw do lodówki na godzinę.

Piekarnik nagrzej do 190°C. Rękoma uformuj kulki o średnicy ok. 3 cm. Obtocz je w brązowym cukrze i układaj na wyłożonej papierem blaszce w 6-7 cm odstępach, lekko spłaszczając. Aby ciastka prezentowały się ciekawie, odciśnij na koniec widelcem prosty wzór. Piecz w przez 7-9 minut, aż spód będzie nieco brązowy. Zostaw do całkowitego przestudzenia. Z tej porcji ciasta przygotujesz ok. 36 ciastek.

 

 

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube