Chemex i dripper

Chemex i dripper

Kawa przygotowana metodą filtracyjną charakteryzuje się zbalansowanym i łagodnym smakiem. Aby uzyskać taki lekki oraz subtelny napar, warto sięgnąć po alternatywne urządzenia: chemex lub dripper. Efekt będzie znakomity!

 

Chemex to naczynie o kształcie klepsydry. W jego przewężeniu umieszcza się papierowy filtr z kawą. Dripper z kolei ma kształt lejka. Stawia się go na dodatkowym naczyniu, do którego przepływa napar. Mimo różnicy w konstrukcji, zasada działania tych dwóch urządzeń jest taka sama. W obu przypadkach proces parzenia polega na przesączaniu kawy przez papierowy filtr, znany powszechnie z ekspresów przelewowych. W chemeksie i dripperze wszystkie czynności wykonujemy jednak samodzielnie, co ma bezpośrednie przełożenie na jakość naparu. Metody te pozwalają wydobyć pełen bukiet smakowy kawy i ukryte w niej aromaty. Aby jednak zaparzyć idealną filiżankę, trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad.

Po pierwsze – przed parzeniem przelejmy filtr gorącą wodą po to, aby wyeliminować papierowy posmak w naparze oraz ogrzać naczynie. Po drugie – przestrzegajmy proporcji oraz odpowiedniego stopnia zmielenia ziaren. Kawę mielimy średnio grubo, przygotowując ok. 6 g na 100 ml wody. Zarówno w przypadku chemexa, jak i drippera, bardzo ważne są również: sposób przelewania oraz czas parzenia. Umieszczony w naczyniu filtr z kawą należy przelewać stopniowo, kolistymi ruchami, od środka na zewnątrz. Na początek wlewamy ok. 50 ml wody o temperaturze ok. 92°C i czekamy ok. 30 sekund, aby nastąpił proces preinfuzji (kawa nasącza się wodą, uwalnia dwutlenek węgla, rozkwitając pełnią aromatów). Następnie stopniowo uzupełniamy naczynie pozostałą wodą, kierując jej strumień bezpośrednio w kawę i unikając polewania ścianek oraz filtra. Warto jednak włączyć stoper, gdyż maksymalny czas parzenia wynosi ok. 4 minut. Jeśli będziemy zbyt długo moczyć kawę w wodzie, napój stanie się gorzki i niesmaczny. Na koniec wystarczy odcedzić i usunąć wypełniony fusami filtr, a napar rozlać do filiżanek.

Przygotowywanie kawy za pomocą chemexa doskonale wydobywa subtelne nuty kwiatowe i owocowe kawy WOSEBA Espresso. Dripper to metoda idealna dla kawy WOSEBA Arabica – napar przygotowany w ten sposób jest łagodny, słodkawy i ma lekko orzechowy smak.

Warto poświęcić parę chwil na naukę alternatywnych metod parzenia kawy, gdyż smak przygotowanej filiżanki będzie dla Was zaskoczeniem i prawdziwą przyjemnością. Porady profesjonalnej baristki oraz więcej informacji o parzeniu kawy za pomocą chemexa i drippera znajdziecie na videoblogu kawazmleczkiem.pl <link>.

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube