Brzoskwinie z lawendą

Brzoskwinie z lawendą

Placek z ricottą jest wilgotny i słodki, a cytrynowa skórka dodaje orzeźwiającą nutę. Oryginalny lawendowy lukier podkręca smak i nadaje ciastu nowoczesny styl.

Składniki

400 g serka ricotta,
2/3 szklanki oliwy z oliwek,
2 szklanki cukru,
2 łyżki skórki otartej z cytryny,
4 duże jajka,
3 szklanki mąki pszennej,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżeczka soli,
6-8 niedużych, dojrzałych brzoskwiń pokrojonych w półksiężyce,
do dekoracji: lukier.

Wykonanie

Piekarnik nagrzej do 180˚C. Prostokątną tortownicę o wymiarach 35×26 cm wysmaruj tłuszczem. W dużej misce połącz i lekko ubij serek, oliwę, cukier i skórkę z cytryny. Dodaj jedno jajko i dokładnie połącz składniki. Później dodawaj kolejne. Następnie do miski z mokrymi składnikami przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Wymieszaj wszystko szpatułką lub łyżką. Przelej ciasto do formy. Na wierzchu ułóż kawałki brzoskwiń skórką na zewnątrz, delikatnie je wciskając. Wstaw do piekarnika na ok. 50 minut lub do suchego patyczka. Ciasto będzie rumiane z góry. Przygotuj lukier, następnie polej nim wystudzone ciasto. Udekoruj kwiatkami lawendy. Smacznego!

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube