Kawowe brownie z owocami

Kawowe brownie z owocami

Najbardziej lubimy lekko wilgotne brownie takie, które brudzi nasze palce czekoladą. Jest świetne do filiżanki espresso, na spotkanie ze znajomymi lub na prezent dla wyjątkowej osoby. Można je upiec z innymi owocami, w zależności od pory roku: z truskawkami, malinami lub gruszką.

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 3 jajka,
  • 200 g cukru,
  • 135 g mąki,
  • 100 g czekolady mlecznej,
  • kilka pokrojonych śliwek,
  • 34-40 ml intensywnego naparu z kawy Woseba Mocca Fix Gold (bez fusów)

Wykonanie
Piekarnik nagrzej do 160°C. Przygotuj kwadratową foremkę o wymiarach 24×24 cm, wysmarują ją tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.

Masło rozpuść w rondelku. Następnie wrzuć połamaną na drobne kawałki gorzką czekoladę. Mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia, a później powoli wlewaj wystudzoną kawę. Gotową masę odstaw z ognia, aby nieco wystygła.

W oddzielnej misce ubij jajka z cukrem. Wlej czekoladową masę i wymieszaj. Następnie wsyp mąkę i zmiksuj wszystko do jednolitej konsystencji.

Ciasto przelej do formy. Pokrojone na niewielkie (ok. dwucentymetrowe) kawałki gorzkiej czekolady lekko wciśnij w masę. Na koniec posyp pokrojoną czekoladą mleczną. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 35 minut. Ciasto powinno lekko urosnąć. Po wyciągnięciu, odstaw to wystudzenia. Brownie pokrój na małe porcje i podawaj do czarnej kawy. Ciasto jest naprawdę sycące. Idealne na jesienną porę!

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube