Brioszka

Brioszka

Brioszka to klasyczne francuskie ciasto drożdżowe podawane w porze śniadaniowej lub jako podwieczorek. Świetnie smakuje z masłem i słodkimi dodatkami, jak dżem, miód czy syrop klonowy.

Składniki:
300 g mąki pszennej typ 450,
20 g świeżych drożdży,
4 całe jajka,
150 g miękkiego masła,
5 g soli,
100 ml mleka,
40 g cukru,
do posmarowania: 1 roztrzepane jajko.

nr20_ciasto2
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz masła) wrzuć do robota kuchennego i wyrabiaj przy użyciu haka. Następnie dodaj pokrojone masło i miksuj do uzyskania jednolitej masy. Przelej ciasto do zamykanego pojemnika i wstaw do lodówki na 10-12 h (najlepiej na noc). Ciasto w tym czasie powinno dobrze sfermentować i wyrosnąć. Następnego dnia wyciągnij je na oprószoną mąką stolnicę i delikatnie zagnieć. Podsypując mąką, wyrabiaj ciasto do momentu, aż przestanie być lepkie. Wtedy podziel je na równe, ok. 100-gramowe porcje. Uformuj z nich kule i ułóż obok siebie na natłuszczonej blaszce do pieczenia (możesz użyć tacki, keksówki lub tortownicy).

nr20_ciasto3

Następnie formę z brioszką przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1.5 h (na tyle długo, by podwoiło swoją objętość). Na koniec posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem i wstaw na 20 minut do nagrzanego do 170°C piekarnika. Świeża i ciepła brioszka wprost rozpływa się w ustach. Warto ją upiec w niedzielę rano i zaskoczyć domowników tym fantastycznym wypiekiem.

 

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube