Biszkopt z jabłkami

Biszkopt z jabłkami

Puszyste ciasto biszkoptowe z owocami to jedno z najprostszych oraz najsmaczniejszych wypieków. Nie ma przecież lepszego połączenia niż jabłka posypane cynamonem i cukrem pudrem.

Składniki:
4 jajka,
1 szklanka drobnego brązowego cukru,
2 szklanki mąki tortowej,
½ szklanki oliwy,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
ziarna wyskrobane z 1 laski wanilii,
½ łyżeczki mielonego cynamonu,
2 duże jabłka pokrojone w półksiężyce,
cukier puder do posypania.Wypiek:
Piekarnik nagrzej do 180°C. Okrągłą formę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką. Jabłka obierz i pokrój w półksiężyce. Jajka rozbij do miseczek, oddzielając żółtka od białek. Mąkę przesiej, połącz z proszkiem do pieczenia. W dużej misce ubij białka na sztywno za pomocą miksera. Cały czas mieszając, dodawaj stopniowo cukier, później wszystkie żółtka oraz oliwę. Wyrobiona masa powinna być puszysta. Potem wsyp połączoną z proszkiem mąkę, wanilię i wymieszaj wszystko szpatułką.
Ciasto przelej do formy, układając na wierzchu pokrojone jabłka. Na koniec posyp cynamonem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 40 minut (lub do suchego patyczka). Przed podaniem posyp cukrem pudrem.nr20_2ciasto3

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube