Bezowy tort z kawowym kremem

Bezowy tort z kawowym kremem

Elegancki torcik bezowy to idealna propozycja nie tylko na lato. Bezowe blaty można przesmarować ulubionym kawowym kremem z nutami amaretto. Torcik będzie najsmaczniejszy, gdy podamy go z sezonowymi owocami i filiżanką małej czarnej.

Składniki na blaty bezowe:

  • 6 białek (z dużych jajek),
  • szczypta soli,
  • 250 g cukru pudru.

Składniki na krem kawowy:

  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka likieru amaretto,
  • 2 łyżki intensywnego naparu z kawy (np. Mocca Fix Gold).

ciasto-glowne2

Wykonanie:

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dalej ubijając, stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce.

Masę bezową wyłóż na blaszkę, formując dwa koła. Piecz przez godzinę w temperaturze 100°C. Wyłącz piekarnik i przy lekko uchylonych drzwiczkach, pozostaw do wystudzenia na kilka godzin lub całą noc.

Wszystkie składniki na krem kawowy umieść w misie miksera i ubijaj, aż do otrzymania gęstego kremu.

Gotowy krem podziel na 2 części i przełóż nim blaty bezowe. Udekoruj świeżymi owocami i od razu podawaj. Niebo w gębie!

 

 

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube