Batony mocy

Batony mocy

Batony własnej roboty to zdrowa i pyszna przekąska do kawy. Możecie tworzyć własne wersje, dodając ulubione pestki lub suszone owoce. Taki przysmak sprawi, że w ciągu dnia na pewno nie zabraknie Wam energii!

Składnik:

  • 150 g pestek słonecznika,
  • 5 łyżek wiórek kokosowych,
  • 4 łyżki nasion chia,
  • 3 łyżki kakao,
  • 50 g płatków owsianych,
  • szczypta soli,
  • 4 łyżki oleju kokosowego,
  • 180 g suszonych daktyli bez pestek,
  • 4 łyżki masła orzechowego,
  • 3 łyżki suszonej mięty,
  • 3 łyżki mielonej kawy,
  • 4 łyżki miodu.

Wykonanie:

Do miksera wrzuć nasiona, pestki, płatki owsiane, wiórki kokosowe i rozdrobnij na grube kawałki. W misce umieść olej kokosowy, miód, kawę, daktyle, masło orzechowe oraz miętę, dodaj sól i zblenduj wszystko na gładki krem. Następnie dodaj zmiksowane nasiona i wymieszaj, aż do połączenia składników. Na tym etapie możesz podjąć decyzję, jaki smak najbardziej Ci odpowiada (możesz dodać więcej miodu, mięty lub soli). Na koniec przełóż masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, mocno dociskając rękoma. Masa powinna mieć ok. 2 cm grubości. Wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyciągnij z formy i pokrój na 3-4 centymetrowe batony. Na zdrowie!

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube