„Kraj kawy”, „kraj kawą płynący”, „kraina kawowców”… Te i wiele innych określeń ze słowem kawa do Brazylii będą pasowały jak ulał! Dlaczego? Ano dlatego, że 30% światowej produkcji kawy pochodzi właśnie stamtąd!* Brazylia jest największym producentem kawy na świecie.
Historię i sposoby palenia ziaren poznać można najlepiej w muzeum kawy, które dawniej (początki XX wieku) było po prostu jej największym targiem. Owo muzeum znajduje się w mieście Santos, z którego pochodzą Pele i Neymar. Ale naszym zdaniem kawa daje nawet większego, niż najlepsi piłkarze, kopa ;-).
fot. http://www.museudocafe.org.br/
W samej Brazylii kawa nie zachwyca smakiem, gdyż ziarna najwyższej jakości są eksportowane. Te drugiej kategorii trafiają do tubylców… Być może właśnie dlatego tutejsza „mała czarna” jest tak niemiłosiernie słodzona – cukier dobrze ukrywa jej nieciekawy smak. Z pewnością niejeden Europejczyk miałby problem z przełknięciem tego „glukozowego naparu”. Na całe szczęście ziarna najwyższej jakości trafiają prosto do nas, do Europy!
Wśród brazylijskich upraw dominuje arabika (zawierająca mniej kofeiny niż robusta). Gatunek handlowy „Santos”, odmiany Bourbon – właśnie ta kawa uważana jest za najlepszą. Charakteryzuje się bogatym aromatem oraz słodkim i łagodnym smakiem. Uprawiana jest w São Paulo. Innymi znanymi gatunkami są: „Lavato”, „Typica” oraz „Rio”. Ta ostatnia kawa – przez specyficzny sposób palenia – aromatem przypomina podobno jodynę (roztwór stosowany w medycynie), co niezbyt zachęca do delektowania się nią ;-).
Skoro jesteśmy przy Rio, to kilka słów o najsłynniejszym karnawale. Przed Państwem Rio de Janeiro! Karnawał zmienia oblicze tego miasta w wielki teatr tańca! Długie rzęsy, skąpe, a jednak spektakularne, stroje tancerek zachwycają cały świat. Samba, słońce, pióra i morze barw pobudzają wystarczająco i bez kawy! Co ciekawe – historia festiwalu sięga aż 1723 roku*, wtedy jego prototyp określano mianem Entrudo. Był on, w telegraficznym skrócie, bitwą wodną. Oblewano wszystkich – włącznie z elitami. Jako że całość wymykała się spod kontroli, taka formuła szybko upadła – została zakazana. Obecnie zarówno sercem, jak i zwieńczeniem festiwalu, jest parada szkół samby. To rywalizacja o tytuł najlepszej z najlepszych!
Jeśli polskie zapusty nie rozgrzewają tak bardzo jak tańce w Rio, proponujemy dalszą lekturę z kubkiem gorącej latte z kardamonem :).
*Źródło: http://thebrazilbusiness.com/article/brazilian-coffee-industry http://traveltips.usatoday.com/history-carnival-rio-de-janeiro-11711.html
Kolumbia jest trzecim, po Brazylii i Wietnamie, producentem kawy na świecie. Kawowce rosną tu u podnóża Andów, na wysokości około 1800 m n.p.m. Ziarna... Czytaj dalej...
Jeżeli polskie zapusty (dawne określenie karnawału) Wam nie wystarczają, można wybrać się do Belgii. Tam czeka Was uczta dla oka i nie tylko...! W ... Czytaj dalej...
Legenda o etiopskich kozach, które podobno jako pierwsze skosztowały ziaren kawowca i przez to były bardzo pobudzone, zawiera ziarno prawdy (albo kawy... Czytaj dalej...
Latte z Amaretto Napój kawowy, który umila i rozgrzewa w chłodne dni. Jego oryginalny marcepanowy smak doda rumieńców każdemu spotkaniu :). Składn... Czytaj dalej...
Pijemy kawę z przyjaciółką, znajomymi, rodziną, ale kawę z kawą…? Karnawał zmusza do zabawy, także kulinarnej :). Prezentujemy przepis na pyszną kawę ... Czytaj dalej...
Gdy atmosfera jest niemrawa, ciężki tydzień w pracy objawia się ziewaniem, a impreza dopiero się zaczyna – czas na kawę w szkle – drinki dla zmęczonyc... Czytaj dalej...
W Polsce tłusty czwartek otwiera ostatni tydzień karnawału. W starożytności „na tłusto” świętowano odejście zimy. Trudno sobie jednak wyobrazić Kleopa... Czytaj dalej...
Delikatne, słodkie, z orzeźwiającym wnętrzem, o nieprzeciętnym smaku. Są po prostu wyjątkowe! Pączki kawowe można przyrządzić na dwa sposoby: albo wyp... Czytaj dalej...
Delikatna, kremowa- idealna do nadziewania pączków i dekorowania tortów. Jej wyważony i mocno kawowy smak sprawia, że potrafi zniknąć zanim znajdzie s... Czytaj dalej...
Lukier kawowy Intensywny, gorzkawy smak kawy zamknięty w słodkości do kwadratu! Lukier nadaje się nie tylko do wykończenia pączków, ale wszelkich inn... Czytaj dalej...
Najnowsza myśl o kawie z tego miesiąca. Więcej myśli o kawie... Czytaj dalej...