Przepis na kawę korzenną

Przepis na kawę korzenną

Kawa korzenna z powodzeniem zastąpi poranną rozgrzewkę, a także umili niedzielne, zimowe popołudnie. Doda wigoru, rozpali zmysły i wprawi w błogi nastrój. Medycyna chińska szeroko komentuje jej wspaniałe właściwości. Kryje się w niej również moc przywoływania wspomnień – smaku bożonarodzeniowych pierników czy babcinej szarlotki. Najlepiej delektować się nią w domowej atmosferze, wśród bliskich, pod kocem takim jak pogoda – w kratkę 🙂

 

Składniki na dwie porcje:

  • 0,5 l wody
  • 2-3 łyżki kawy mielonej lub 4 łyżeczki rozpuszczalnej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • gwiazdka anyżu lub 3 goździki*
  • 1/2 łyżki miodu
  • (opcjonalnie) cienki plasterek imbiru
  • mleczko lub bita śmietana
  • wiórki czekolady do dekoracji

 

Do garnuszka z chłodną wodą dodaj kawę mieloną. Całość podgrzej na małym ogniu, nie mieszając. Gdy powstanie piana i zacznie się podnosić, zdejmij naczynie z ognia oraz dokładnie zamieszaj. Ponownie podgrzej, dodając przyprawy z minutowym odstępem. Przygotowany napar trzymaj na ogniu 5 minut, potem przecedź przez sitko, rozlej do filiżanek i udekoruj – et voilà!

* Ww. przyprawy możesz zastąpić gotową mieszanką przypraw do piernika. Warto jednak samemu skomponować przyprawy korzenne i w ten sposób zindywidualizować naszą kawę.

ponadto w numerze

Kawa w krajach nordyckich

Przeciętny Europejczyk wypija około 5 kg kawy rocznie. Polacy w ciągu 12 miesięcy wypijają około 3 kg kawy, czyli średnio filiżankę dziennie. Dużo? Ni... Czytaj dalej...

Kawa w medycynie chińskiej

Dużo o właściwościach zdrowotnych kawy pisaliśmy w numerze „Na zdrowie. Kawa a zdrowie”. Zmiana przygotowania i dodatki ulepszają nieco jej działanie.... Czytaj dalej...

Czechy – kubistyczna kawa

Czesi to naród, dla którego rozwiązywanie problemów zaczyna się od pytania "dáme si kafe?". Wygląda na to, że dylematów muszą mieć sporo, gdyż przecię... Czytaj dalej...

Austria i kawa po wiedeńsku

Jak zimowe szaleństwo, to tylko na alpejskich stokach. Jak Alpy, to tylko Tyrol! Jak Tyrol, to oczywiście kawa po wiedeńsku! ;-) Ale od początku…! Tyr... Czytaj dalej...

Kawa na nartach – Włochy

We Włoszech istnieje cały szereg norm związanych z piciem kawy. Łatwo tu o gaffe, czyli wpadkę. Jeśli zamówimy cappuccino po sutym posiłku, w porze ob... Czytaj dalej...

FIKAjąca kawa w Szwecji!

Fika to szwedzka kawowa siesta. Trwa około 50 minut. Dzieli się na dwie części: tę spędzaną w pracy (średnio 20 minut) i tę poza pracą (około 30 minut... Czytaj dalej...

Mongolska kawa

Jeśli mowa o zimnie, to przenieśmy się w mroźniejsze niż Polska zakątki świata, by pocieszyć się, że inni mają chłodniej od nas, a także by nieco rozb... Czytaj dalej...

Kawa z czosnkiem w Gruzji!

W Gruzji pija się kawę z... czosnkiem! Tak, to nie żart. Na szczęście czosnek dodawany jest w fazie obróbki termicznej ziaren, po to by smak kawy wydo... Czytaj dalej...

Styczeń myśli o kawie

Najnowsza myśl o kawie z tego miesiąca. Więcej myśli o kawie... Czytaj dalej...

Kawa wir mleka
Ołówek