Kawa korzenna z powodzeniem zastąpi poranną rozgrzewkę, a także umili niedzielne, zimowe popołudnie. Doda wigoru, rozpali zmysły i wprawi w błogi nastrój. Medycyna chińska szeroko komentuje jej wspaniałe właściwości. Kryje się w niej również moc przywoływania wspomnień – smaku bożonarodzeniowych pierników czy babcinej szarlotki. Najlepiej delektować się nią w domowej atmosferze, wśród bliskich, pod kocem takim jak pogoda – w kratkę 🙂
Składniki na dwie porcje:
Do garnuszka z chłodną wodą dodaj kawę mieloną. Całość podgrzej na małym ogniu, nie mieszając. Gdy powstanie piana i zacznie się podnosić, zdejmij naczynie z ognia oraz dokładnie zamieszaj. Ponownie podgrzej, dodając przyprawy z minutowym odstępem. Przygotowany napar trzymaj na ogniu 5 minut, potem przecedź przez sitko, rozlej do filiżanek i udekoruj – et voilà!
* Ww. przyprawy możesz zastąpić gotową mieszanką przypraw do piernika. Warto jednak samemu skomponować przyprawy korzenne i w ten sposób zindywidualizować naszą kawę.
Przeciętny Europejczyk wypija około 5 kg kawy rocznie. Polacy w ciągu 12 miesięcy wypijają około 3 kg kawy, czyli średnio filiżankę dziennie. Dużo? Ni... Czytaj dalej...
Dużo o właściwościach zdrowotnych kawy pisaliśmy w numerze „Na zdrowie. Kawa a zdrowie”. Zmiana przygotowania i dodatki ulepszają nieco jej działanie.... Czytaj dalej...
Czesi to naród, dla którego rozwiązywanie problemów zaczyna się od pytania "dáme si kafe?". Wygląda na to, że dylematów muszą mieć sporo, gdyż przecię... Czytaj dalej...
Jak zimowe szaleństwo, to tylko na alpejskich stokach. Jak Alpy, to tylko Tyrol! Jak Tyrol, to oczywiście kawa po wiedeńsku! ;-) Ale od początku…! Tyr... Czytaj dalej...
We Włoszech istnieje cały szereg norm związanych z piciem kawy. Łatwo tu o gaffe, czyli wpadkę. Jeśli zamówimy cappuccino po sutym posiłku, w porze ob... Czytaj dalej...
Fika to szwedzka kawowa siesta. Trwa około 50 minut. Dzieli się na dwie części: tę spędzaną w pracy (średnio 20 minut) i tę poza pracą (około 30 minut... Czytaj dalej...
Jeśli mowa o zimnie, to przenieśmy się w mroźniejsze niż Polska zakątki świata, by pocieszyć się, że inni mają chłodniej od nas, a także by nieco rozb... Czytaj dalej...
W Gruzji pija się kawę z... czosnkiem! Tak, to nie żart. Na szczęście czosnek dodawany jest w fazie obróbki termicznej ziaren, po to by smak kawy wydo... Czytaj dalej...
Najnowsza myśl o kawie z tego miesiąca. Więcej myśli o kawie... Czytaj dalej...