Z babcinej książki kucharskiej

Z babcinej książki kucharskiej

Wszyscy wiemy, że najlepsze słodkości przygotowują nasze babcie! Dlatego postanowiliśmy sięgnąć do starych przepisów i zachęcić Was do cofnięcia się w czasie. Spróbujmy pyszności, które nasze praprababcie jadły w dzieciństwie, a później same przyrządzały ku uciesze swoich wnuków.

 

tort-migdal

Najlepszy torcik kawowy

Prosty w przygotowaniu i zdecydowanie najsmaczniejszy z całej plejady słodkich pyszności! Poniżej sekretny przepis, który wykradł swojej babci jeden z wnuków-łasuchów:)

Składniki

Krem:
3 łyżki kawy rozpuszczalnej (np. Woseba Mocca Fix Gold ),
1 szklanka cukru pudru,
4 jajka,
2 kostki masła.

Biszkopt:
6 jajek – osobno białka i żółtka,
1 szklanka cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 szklanka mąki tortowej.

Przygotowanie kremu: Zaparz 3 łyżki kawy rozpuszczalnej w bardzo małej ilości wody (20 ml wody). Cukier puder i 4 jajka ubij na parze (jajka wcześniej należy sparzyć gorącą wodą). Odstaw do wystygnięcia. W tym czasie utrzyj 2 kostki masła, dodając stopniowo po łyżce ubitej masy jajecznej. Na końcu dodaj wcześniej przygotowany, ostudzony napar. Dla smaku można dodać również alkohol (np. około 30 ml spirytusu).

Biszkopt: Ubij białka, pod koniec dodając po łyżce cukru, następnie dodaj żółtka, chwilę jeszcze miksując. Do tak przygotowanej masy jajecznej dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość powoli mieszaj drewnianą łyżką. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia – samo dno, bez boków. Przelej przygotowane ciasto. Biszkopt należy piec w 170º C przez około 40 minut (do tzw. suchej wykałaczki). Po upieczeniu studź ciasto w temperaturze pokojowej. Następnie wyjmij je z formy, przetnij i nasącz przegotowaną wodą. Nałóż krem. Gotowe!

 

pianki

Pianki kawowe parzone

Lekkie, delikatne, rozpływające się w ustach, a w dodatku o smaku ulubionej kawy. Czego chcieć więcej?!

Składniki:
250 g cukru
2 białka
2 łyżki żelatyny
3 łyżki wody
1/2 filiżanki kawy
szczypta soli
50 g masła do smarowania blachy
30 g mąki ziemniaczanej do sypania
30 g cukru pudru

Przygotowanie:
Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach wody, poczekaj aż napęcznieje.

Cukier wsyp do rondelka i dodaj pół filiżanki kawy, zagotuj. Gdy syrop zacznie gęstnieć, dodaj żelatynę i trzymaj na niedużym ogniu. Białka z dodatkiem soli ubijaj na najwyższych obrotach, po kilku minutach zacznij dodawać niedużymi partiami syrop. Całość miksuj do uzyskania gęstej, lśniącej piany (około 15 minut). Wysmaruj blachę masłem, oprósz mąką i cukrem pudrem. Nabieraj masę na łyżkę i formuj nieduże kulki, lub wyłóż równomiernie na całości.

Zostaw do ostygnięcia na kilka godzin (4-8). Po tym czasie zdejmij je z blachy, pokrój, oprósz cukrem pudrem.

Ostatni etap jest czystą przyjemnością – to wciągające delektowanie się kawowym puchem!

 

 

ponadto w numerze

„Unieś mnie w górę!”

Jednym z doskonalszych połączeń słodyczy ciasta i wytrawności kawy jest słynny włoski deser – tiramisu. Zgodnie z nazwą „tira mi su” (z włoskiego „uni... Czytaj dalej...

NIE TYLKO NA SŁODKO

Polędwiczki w sosie kawowym Delikatne, zaskakujące w smaku, ale nie kontrowersyjne. Kawa wydobywa ich wspaniały aromat, absolutnie go nie zagłuszaj... Czytaj dalej...

CO SERWUJEMY DO KAWY W POLSCE?

W Wielkopolsce do kawy obowiązkowo jada się „słodkie” (gwarowe określenie na ciasta i słodycze), a konkretnie - rogale świętomarcińskie. Ten certyfiko... Czytaj dalej...

NA SŁODKO

Wyjątkowe pierniczki z kawą Gwiazdki, serduszka, domki i choinki… Czy wyobrażacie sobie święta bez pierników? Raczej nie… Ale postawić na świąteczn... Czytaj dalej...

Vademecum Kawosza

Początkowo kawę pito wyłącznie w jej czarnej, gorzkawej wersji. Dodatki do tego napoju pojawiły się znacznie później. Dzisiaj jest ich już tyle, że cz... Czytaj dalej...

Grudzień myśli o kawie

Najnowsza myśl o kawie z tego miesiąca.   Więcej myśli o kawie    ... Czytaj dalej...

Najsmaczniejsze Suchary

W tej zakładce prezentujemy najzabawniejszy dowcip tego miesiąca − według rankingu "lajków" naszych Facebookowiczów. Wejdź na nasz profil FB i zalajku... Czytaj dalej...

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube