Vademecum Kawosza

Vademecum Kawosza

Początkowo kawę pito wyłącznie w jej czarnej, gorzkawej wersji. Dodatki do tego napoju pojawiły się znacznie później. Dzisiaj jest ich już tyle, że czasem trudno rozpoznać po smaku i wyglądzie, że mamy do czynienia z kawą. W naszym vademecum znajdziecie definicje, które ułatwią wam poruszanie się po bogatym i aromatycznym świecie kawy.

 

 

espresso

ESPRESSO
Idealne espresso charakteryzuje się ściśle określonymi proporcjami. Z 7 – 8 gramów zmielonej kawy (co odpowiada około 50 – 60 ziarnom kawowca) powstaje około 30 ml naparu z delikatną pianką – crema. Ten mocny i niezwykle aromatyczny napój powinien być serwowany w białych, porcelanowych filiżankach o pojemności około 70 – 90 ml. Do espresso podaje się kieliszek z wodą, która służy do przepłukania kubków smakowych. Dzięki temu zabiegowi każdy łyk espresso smakować będzie wyjątkowo.
Cappuccino

CAPPUCCINO
Symbol Włoch i jeden z najpopularniejszych kawowych napojów na świecie został odkryty przez zakonników ze wspólnoty Braci Mniejszych – Kapucynów, po włosku Cappuccini. To nic innego, jak espresso + mleko. Czyli cafe latte, powiecie pewnie. Otóż nie. W przyrządzaniu różnych rodzajów kawy, bardzo ważne są proporcje. I tu właśnie dostrzeżemy znaczącą różnicę pomiędzy tymi dwoma rodzajami kawowych napojów. Tradycyjne włoskie cappuccino składa się z 25 ml espresso, które dopełniamy 125 ml spienionego mleka (mleko przed spienieniem powinno mieć 100 ml).Tym, co tak lubimy w cappuccino jest delikatna pianka, która wieńczy napój. Najlepsze cappuccino to takie, w którym pianka ma około 2 cm i jest całkowicie pozbawiona pęcherzyków powietrza. I tu znowu pojawia się wątek zakonny, bowiem spiczasty czubek na wierzchu mlecznej pianki przypominać ma swoim wyglądem kaptur habitu Braci Mniejszych 🙂
Aby jeszcze dalej odbiec od surowych reguł zakonników, którym cappuccino zawdzięcza swą nazwę, napój posypuje się często wiórkami gorzkiej czekolady.

 

 

Americano

AMERICANO
W Ameryce wszystko jest duże 🙂 Tak też jest w przypadku „kawy po amerykańsku”, którą wypijamy w kubku XXL 🙂
Americano powstaje na bazie gorącej wody, do której dolewamy świeżo zaparzone espresso. Aby wzbogacić smak tej kawy często dodaje się do niej syropy smakowe lub mleko.

KAWA MROŻONA
Inaczej cafe frappe lub iced coffee. Jej rodzajów jest tyle, ilu amatorów tego orzeźwiającego napoju. Ten pyszny napój, wręcz idealny na upały, zawdzięczamy przypadkowi. Otóż pewien Grek, nie mogąc znaleźć gorącej wody, aby przyrządzić podczas przerwy swoją ulubioną kawę, wpadł na genialny pomysł. Wymieszał kawę rozpuszczalną z zimną wodą i cukrem! Aby składniki dobrze się połączyły, trzeba było długo wstrząsać naczyniem. Dzisiaj możemy zrobić to przy pomocy shakera lub zakręconego słoika. Wsypujemy 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, dodajemy 2 łyżeczki cukru oraz 3 łyżki wody. Całość wstrząsamy lub miksujemy przez kilka minut. Następnie przelewamy do wysokiej szklanki dodając delikatnie zimną wodę i mleko. Frappe zachwyca swoją konsystencją – poprzez wstrząsanie, całość ma przyjemną konsystencję spienionego mleka i podobno smakuje nawet tym, którzy kawy nie lubią 🙂

latte

LATTE MACCHIATO
Po włosku oznacza „splamione mleko”. To jedna z najbardziej efektownie wyglądających kaw. Podaje się ją w wysokiej szklance, dzięki czemu możemy zachwycać się jej trzema wyraźnymi warstwami: na dole białe mleko, pośrodku czarne espresso, a całość wieńczy mleczna pianka. Ważne, aby to espresso wlewać do spienionego mleka, nigdy odwrotnie! To prawdziwy rarytas dla miłośników delikatnego smaku, bowiem mleka jest tutaj aż 200 ml.

irish

KAWA PO IRLANDZKU
Irish coffee, Caife Gaelach. Podobnie jak w przypadku kawy mrożonej, powstanie kawy po irlandzku również zawdzięczamy przypadkowi. W roku 1942 pasażerski samolot lecący z Irlandii do Kanady, z powodu złej pogody, musiał zawrócić i wylądować na lotnisku Foynes. Zmęczonym i zdenerwowanym podróżnym, którzy udali się do pobliskiego baru, podano naprędce przygotowany rozgrzewający napój. Tak narodziła się kawa po irlandzku, w skład której wchodzi 30 – 40 ml whiskey, brązowy cukier oraz bita śmietana. Napój ten podaje się w dużym kieliszku na nóżce lub w wysokiej szklance z uchem.

turecku

KAWA PO TURECKU
To nie zwykła kawa zalana wrzątkiem! To niezwykły napój, którego smaku i intensywności nie da się porównać z niczym innym 🙂 Najlepiej przygotować tę kawę w imbryczku lub tygielku. Na spód naczynia wsypujemy cukier, następnie wlewamy źródlanej wody aż do przewężenia naczynia, po czym dopełniamy drobno zmieloną kawą (stosunek kawy do cukru – 2:1). Smak możemy wzbogacić ulubionymi przyprawami: cynamonem, kardamonem, imbirem… Kawę po turecku niegdyś parzono na gorącym pustynnym piasku, pamiętajmy więc, żeby naczynie postawić na jak najmniejszym ogniu. Kiedy zobaczymy, że wytworzona na powierzchni napoju piana będzie chciała wykipieć, zdejmujemy imbryk z ognia (zanim płyn się zagotuje) i mieszamy go kilka sekund, aż piana nieco opadnie. Cały proces powtarzamy dwukrotnie. Następnie kawę przelewamy do filiżanki lub kubka i wypijamy.

mocca

MOKKA
To rarytas dla wielbicieli czekolady. Ten rodzaj kawy podaje się w wysokiej szklance, w której 1/3 objętości to espresso, do którego dodaje się startą czekoladę, syrop czekoladowy (opcjonalnie kakao). Czekolada może być gorzka, mleczna, lub nawet biała. Wprawni bariści potrafią wyczarować tzw. mokka zebra, w której mieszają się kolory jasnej i ciemnej czekolady. Całość dopełnia się gorącym mlekiem, a na wierzchu można dodać sporą porcję bitej śmietany. W odróżnieniu od cappuccino czy latte, do mokki nie spieniamy mleka, tylko je podgrzewamy.

ponadto w numerze

„Unieś mnie w górę!”

Jednym z doskonalszych połączeń słodyczy ciasta i wytrawności kawy jest słynny włoski deser – tiramisu. Zgodnie z nazwą „tira mi su” (z włoskiego „uni... Czytaj dalej...

NIE TYLKO NA SŁODKO

Polędwiczki w sosie kawowym Delikatne, zaskakujące w smaku, ale nie kontrowersyjne. Kawa wydobywa ich wspaniały aromat, absolutnie go nie zagłuszaj... Czytaj dalej...

CO SERWUJEMY DO KAWY W POLSCE?

W Wielkopolsce do kawy obowiązkowo jada się „słodkie” (gwarowe określenie na ciasta i słodycze), a konkretnie - rogale świętomarcińskie. Ten certyfiko... Czytaj dalej...

Z babcinej książki kucharskiej

Wszyscy wiemy, że najlepsze słodkości przygotowują nasze babcie! Dlatego postanowiliśmy sięgnąć do starych przepisów i zachęcić Was do cofnięcia się w... Czytaj dalej...

NA SŁODKO

Wyjątkowe pierniczki z kawą Gwiazdki, serduszka, domki i choinki… Czy wyobrażacie sobie święta bez pierników? Raczej nie… Ale postawić na świąteczn... Czytaj dalej...

Grudzień myśli o kawie

Najnowsza myśl o kawie z tego miesiąca.   Więcej myśli o kawie    ... Czytaj dalej...

Najsmaczniejsze Suchary

W tej zakładce prezentujemy najzabawniejszy dowcip tego miesiąca − według rankingu "lajków" naszych Facebookowiczów. Wejdź na nasz profil FB i zalajku... Czytaj dalej...

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube