NA SŁODKO

NA SŁODKO

Wyjątkowe pierniczki z kawą

Gwiazdki, serduszka, domki i choinki… Czy wyobrażacie sobie święta bez pierników? Raczej nie… Ale postawić na świątecznym stole własnoręcznie zrobione pierniki – to już wyzwanie!;) Proponujemy przepis idealny zarówno dla debiutantów, jak i dla wytrawnych cukierników… Sukces tego wypieku polega na dodaniu kawy, ale uwaga – do ciasta. Zatem do dzieła!

Składniki:
100 ml miodu naturalnego (najlepszy akacjowy)
150 g cukru
2 łyżki kawy mielonej – zaparzonej w ½ szklance wody
300 g masła
1 kg mąki
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki przyprawy korzennej
2 łyżki kakao
5 jaj
0,5 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki śmietany 18%

Wykonanie:
Rozpuść masło, dodaj miód, cukier, kakao oraz cynamon i przyprawę korzenną. Następnie dolej esencję kawy (bez fusów). Wszystko razem zagotuj. Poczekaj aż masa nieco przestygnie. Potem dodaj sodę rozpuszczoną w 1/4 szklanki śmietany i jaja. Wymieszaj dokładnie składniki, najlepiej używając miksera. Na koniec dodaj mąkę i wyrób ciasto. Włóż je na godzinę do lodówki. Po tym czasie podziel ciasto na części i każdą rozwałkuj na grubość około 5mm. Przy pomocy foremek powycinaj fantazyjne kształty. Piecz około 10-15 minut w temperaturze 180ᵒ C. Po wystygnięciu pierniczki udekoruj lukrem i kolorową posypką – w zależności od nastroju. Smacznego!:)

KZM_nr4_8

ponadto w numerze

„Unieś mnie w górę!”

Jednym z doskonalszych połączeń słodyczy ciasta i wytrawności kawy jest słynny włoski deser – tiramisu. Zgodnie z nazwą „tira mi su” (z włoskiego „uni... Czytaj dalej...

NIE TYLKO NA SŁODKO

Polędwiczki w sosie kawowym Delikatne, zaskakujące w smaku, ale nie kontrowersyjne. Kawa wydobywa ich wspaniały aromat, absolutnie go nie zagłuszaj... Czytaj dalej...

CO SERWUJEMY DO KAWY W POLSCE?

W Wielkopolsce do kawy obowiązkowo jada się „słodkie” (gwarowe określenie na ciasta i słodycze), a konkretnie - rogale świętomarcińskie. Ten certyfiko... Czytaj dalej...

Z babcinej książki kucharskiej

Wszyscy wiemy, że najlepsze słodkości przygotowują nasze babcie! Dlatego postanowiliśmy sięgnąć do starych przepisów i zachęcić Was do cofnięcia się w... Czytaj dalej...

Vademecum Kawosza

Początkowo kawę pito wyłącznie w jej czarnej, gorzkawej wersji. Dodatki do tego napoju pojawiły się znacznie później. Dzisiaj jest ich już tyle, że cz... Czytaj dalej...

Grudzień myśli o kawie

Najnowsza myśl o kawie z tego miesiąca.   Więcej myśli o kawie    ... Czytaj dalej...

Najsmaczniejsze Suchary

W tej zakładce prezentujemy najzabawniejszy dowcip tego miesiąca − według rankingu "lajków" naszych Facebookowiczów. Wejdź na nasz profil FB i zalajku... Czytaj dalej...

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube