NIE TYLKO NA SŁODKO

NIE TYLKO NA SŁODKO

Polędwiczki w sosie kawowym

Delikatne, zaskakujące w smaku, ale nie kontrowersyjne. Kawa wydobywa ich wspaniały aromat, absolutnie go nie zagłuszając. Jednym słowem – jest idealnym kompanem wszelkich dań mięsnych i nie tylko. Przekonajcie się sami!

Składniki:
500 g polędwiczek wieprzowych
3 łyżki masła
2 łyżki oleju
50 ml
łyżka miodu
mała czerwona cebula
20 ml czerwonego wina
3 łyżki esencji kawy (np. Woseba Arabica)
pieprz i sól do smaku
garść rodzynek
gałązki tymianku

Wykonanie:
Polędwiczki pokrój na centymetrowe plastry umyj i osusz. Następnie oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej masło i olej, dodaj rodzynki oraz polędwiczki, te smaż z obu stron na złocisty kolor. Pod koniec smażenia dodaj tymianek. Dolej wino, esencję kawy (łyżeczka kawy rozpuszczona w 20 ml wody), łyżkę masła i miodu – całość trzymaj kilka minut na małym ogniu. W drugim naczyniu zeszklij pokrojoną w drobną kostkę cebulę, następnie przełóż do polędwiczek. Wymieszaj dokładnie.

Polędwiczki podawaj z ziemniakami i fasolką szparagową. Gotowe!

 

sos

 

Grillowy sos kawowy

Świetny zarówno do dań z grilla, jak i do mięs na zimo. Zobaczycie, że zwyczajna kanapka z szynką po dodaniu proponowanego przez nas sosu nabierze niecodziennego smaku!

Składniki:
100 ml mocnej kawy
200 ml ketchupu
150 g brązowego cukru
50 ml octu winnego
100 g drobno posiekanej szalotki
3 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżeczki kminku mielonego
2 łyżeczki chilli
kilka kropel tabasco

Przygotowanie:
Czosnek zetrzyj na tarce (małe oczka), wymieszaj z szalotką i resztą składników. Umieść wszystko w rondelku i duś na małym ogniu około 30 minut. Następnie poczekaj aż całość ostygnie i zmiksuj tak, aby uzyskać gładką konsystencję.

Tak przygotowany sos przelej do słoiczka, poczęstuj gości i zbieraj komplementy:-)

ponadto w numerze

„Unieś mnie w górę!”

Jednym z doskonalszych połączeń słodyczy ciasta i wytrawności kawy jest słynny włoski deser – tiramisu. Zgodnie z nazwą „tira mi su” (z włoskiego „uni... Czytaj dalej...

CO SERWUJEMY DO KAWY W POLSCE?

W Wielkopolsce do kawy obowiązkowo jada się „słodkie” (gwarowe określenie na ciasta i słodycze), a konkretnie - rogale świętomarcińskie. Ten certyfiko... Czytaj dalej...

Z babcinej książki kucharskiej

Wszyscy wiemy, że najlepsze słodkości przygotowują nasze babcie! Dlatego postanowiliśmy sięgnąć do starych przepisów i zachęcić Was do cofnięcia się w... Czytaj dalej...

NA SŁODKO

Wyjątkowe pierniczki z kawą Gwiazdki, serduszka, domki i choinki… Czy wyobrażacie sobie święta bez pierników? Raczej nie… Ale postawić na świąteczn... Czytaj dalej...

Vademecum Kawosza

Początkowo kawę pito wyłącznie w jej czarnej, gorzkawej wersji. Dodatki do tego napoju pojawiły się znacznie później. Dzisiaj jest ich już tyle, że cz... Czytaj dalej...

Grudzień myśli o kawie

Najnowsza myśl o kawie z tego miesiąca.   Więcej myśli o kawie    ... Czytaj dalej...

Najsmaczniejsze Suchary

W tej zakładce prezentujemy najzabawniejszy dowcip tego miesiąca − według rankingu "lajków" naszych Facebookowiczów. Wejdź na nasz profil FB i zalajku... Czytaj dalej...

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube