Kawa na Czarnym Lądzie

Kawa na Czarnym Lądzie

Nim czerwona wiśnia kawowca zamieni się w czarny napar z mlecznym puchem, musi przebyć długą drogę… – tym razem afrykańską. Odwiedzimy kolebkę ludzkości i kawy – Afrykę. Będzie wyjątkowo i różnorodnie. Pojawią się wskazówki jak poznać dobrą kawę oraz liczne ciekawostki dotyczące jej przygotowania. Kierunek bardzo egzotyczny i mało popularny – z pewnością zachęci do wypraw wirtualnych, a może nawet i tych realnych! Będzie to Afryka w ziarenku!

W numerze:

  • historia kawy na Czarnym Lądzie,
  • afrykańska plantacja kawy,
  • Etiopia w trzech łykach,
  • koziorożec – strażnik kawy,
  • nuty kawowe,
  • kawa jak lawa – Uganda,
  • kawa w Kenii,
  • diabeł tanzański, czyli mocne espresso,
  • kawa w kostce,
  • lody kawowe.
ponadto w numerze

Historia kawy na Czarnym Lądzie

Nazwa „Czarny Ląd” wzięła się od tytułu XIX-wiecznej książki angielskiego podróżnika Henry’ego Mortona Stanleya (Through the Dark Continent), który ta... Czytaj dalej...

Afrykańska plantacja kawy

Jakim sposobem czerwony owoc zamienia się w czarny napar? Przemierzmy drogę z krzaczka do filiżanki, by zobaczyć, ile pracy kryje się za przyjemnością... Czytaj dalej...

Etiopia w trzech łykach

Etiopia zadziwia swoją odmiennością kulturową – to tam, w plemieniu Mursi, ideałem piękna jest kobieta z glinianym krążkiem wielkości płyty CD w ustac... Czytaj dalej...

Kozorożec – strażnik kawy

Znamy Koziorożca, który pilnuje kawy. Istnieje także Rak, który strzeże kawowców jak cerber. Nie są to okazy cyrkowe, nie spotkacie ich w zoo, próżno ... Czytaj dalej...

Nuty Kawowe

Gdyby nuty smakowe kaw rozmieścić na pięciolinii, otrzymalibyśmy baaaardzo pobudzające melodie. Porównując smaki do zespołów muzycznych, najpewniej Ar... Czytaj dalej...

Kawa jak lawa – Uganda

Uganda, nosząca miano „Perły Afryki”, jako jedyna na świecie jest miejscem występowania dziko rosnącej Robusty. Ta charakteryzuje się pełnym smakiem z... Czytaj dalej...

Kawa w Kenii

Chociaż Afryka jest praojczyzną kawy, to do Kenii sadzonki kawowców dotarły dopiero w XIX wieku dzięki Brytyjczykom. Czerwona, wulkaniczna gleba, umi... Czytaj dalej...

Diabeł tanzański, czyli mocne espresso

Mocna jak diabli, czyli kawa idealna na pracowite popołudnie – taką pija się nawet w najodleglejszych zakątkach świata, na przykład w Tanzanii. Co... Czytaj dalej...

Kawa w kostce

Znamy kawę w filiżance, termosie, czy nawet w woreczku (odświeżacz powietrza), ale w kostce? Przedstawiamy bardzo przydatny i prosty przepis na upalne... Czytaj dalej...

Lody kawowe

W wakacje, jak okiem sięgnąć, wszędzie szyldy: lody tradycyjne, lody naturalne, lody prawdziwe... My także mamy coś w zanadrzu na upalne dni: zrobimy ... Czytaj dalej...

Kawa wir mleka
Ołówek