Nim czerwona wiśnia kawowca zamieni się w czarny napar z mlecznym puchem, musi przebyć długą drogę… – tym razem afrykańską. Odwiedzimy kolebkę ludzkości i kawy – Afrykę. Będzie wyjątkowo i różnorodnie. Pojawią się wskazówki jak poznać dobrą kawę oraz liczne ciekawostki dotyczące jej przygotowania. Kierunek bardzo egzotyczny i mało popularny – z pewnością zachęci do wypraw wirtualnych, a może nawet i tych realnych! Będzie to Afryka w ziarenku!
W numerze:
Nazwa „Czarny Ląd” wzięła się od tytułu XIX-wiecznej książki angielskiego podróżnika Henry’ego Mortona Stanleya (Through the Dark Continent), który ta... Czytaj dalej...
Jakim sposobem czerwony owoc zamienia się w czarny napar? Przemierzmy drogę z krzaczka do filiżanki, by zobaczyć, ile pracy kryje się za przyjemnością... Czytaj dalej...
Etiopia zadziwia swoją odmiennością kulturową – to tam, w plemieniu Mursi, ideałem piękna jest kobieta z glinianym krążkiem wielkości płyty CD w ustac... Czytaj dalej...
Znamy Koziorożca, który pilnuje kawy. Istnieje także Rak, który strzeże kawowców jak cerber. Nie są to okazy cyrkowe, nie spotkacie ich w zoo, próżno ... Czytaj dalej...
Gdyby nuty smakowe kaw rozmieścić na pięciolinii, otrzymalibyśmy baaaardzo pobudzające melodie. Porównując smaki do zespołów muzycznych, najpewniej Ar... Czytaj dalej...
Uganda, nosząca miano „Perły Afryki”, jako jedyna na świecie jest miejscem występowania dziko rosnącej Robusty. Ta charakteryzuje się pełnym smakiem z... Czytaj dalej...
Chociaż Afryka jest praojczyzną kawy, to do Kenii sadzonki kawowców dotarły dopiero w XIX wieku dzięki Brytyjczykom. Czerwona, wulkaniczna gleba, umi... Czytaj dalej...
Mocna jak diabli, czyli kawa idealna na pracowite popołudnie – taką pija się nawet w najodleglejszych zakątkach świata, na przykład w Tanzanii. Co... Czytaj dalej...
Znamy kawę w filiżance, termosie, czy nawet w woreczku (odświeżacz powietrza), ale w kostce? Przedstawiamy bardzo przydatny i prosty przepis na upalne... Czytaj dalej...
W wakacje, jak okiem sięgnąć, wszędzie szyldy: lody tradycyjne, lody naturalne, lody prawdziwe... My także mamy coś w zanadrzu na upalne dni: zrobimy ... Czytaj dalej...