Złociste pączusie

Złociste pączusie

Karnawałowe szaleństwo wkracza do kuchni. Na talerzu lądują eleganckie i pachnące pączusie w kardamonowej posypce.

Składniki:
300 ml gęstego jogurtu,
3 jajka,
375 g mąki (Dolnośląska Mąka Luksusowa),
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki sody,
szczypta soli,
2 łyżki brązowego cukru,
otarta skórka z limonki,
tłuszcz do głębokiego smażenia.
Lime zesting, view from above

Do posypania:
Najdrobniejszy cukier trzcinowy zmieszany z kardamonem.dolnoslaska_luksusowa

Wykonanie:
W misce wymieszaj jajka z cukrem, następnie dodaj jogurt. Przesianą mąkę połącz z proszkiem, sodą, dodaj sól oraz startą skórkę z limonki. Suche składniki dosyp do przygotowanej wcześniej masy.
W szerokim garnku rozgrzej tłuszcz. Ciasto nakładaj ostrożnie za pomocą dwóch łyżek – nie przesadź z wielkością pączków (aby ciasto zbytnio się nie kleiło, maczaj łyżki w oleju). Smaż na złoty kolor z każdej strony.
Gotowe pączusie odłóż na papierowy ręcznik do osączenia. Delikatnie przeturlaj po kardamonowym cukrze i gotowe!

nr17_w1_paczki2

 

Kawa wir mleka
Ołówek