Święta za pasem, więc w domowych cukierniach trwa wypiek pierników. Polecamy przepis na wytrawne ciastka z perfekcyjną kompozycją przypraw. Jeśli lubicie słodsze pierniki, możecie dodać więcej cukru do ciasta albo przygotować słodszą polewę z czekolady lub lukier! Do dzieła!
Składniki:
Wykonanie
Połowę orzechów i płatków migdałowych zmiksuj na drobny proszek w blenderze. Pozostałe drobno posiekaj na kawałki wielkości 3-4 mm. Następnie wsyp do miski sproszkowane oraz pokrojone orzechy. Dodaj suche składniki: mąkę, przyprawy, kawę, kakao, sól, proszek do pieczenia oraz sodę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Miękkie masło ubij z cukrem, a także z miodem na puszystą masę. Następnie, cały czas miksując, dodawaj po jajku. Zmniejsz obroty miksera, stopniowo dodawaj przygotowaną mąkę z przyprawami. Na koniec wrzuć skórkę pomarańczową i wymieszaj ciasto łyżką.
Wilgotną dłonią formuj z masy niewielkie kulki (o średnicy ok. 5-6 cm) i lekko spłaszczając, układaj na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia. Piecz do lekkiego zrumienienia przez ok. 10 minut w 180°C. Wystudzone pierniczki polecamy polać obficie polewą czekoladową. O ile do tego czasu całkowicie nie znikną… 😉