Wytrawne ciastka piernikowe

Wytrawne ciastka piernikowe

Święta za pasem, więc w domowych cukierniach trwa wypiek pierników. Polecamy przepis na wytrawne ciastka z perfekcyjną kompozycją przypraw. Jeśli lubicie słodsze pierniki, możecie dodać więcej cukru do ciasta albo przygotować słodszą polewę z czekolady lub lukier! Do dzieła!

Składniki:

  • 3/4 szklanki orzechów (mogą być mieszane: laskowe, włoskie, pekan),
  • 3/4 szklanki płatków migdałowych,
  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanych goździków,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Woseba Mocca Fix Gold,
  • 1/2 szklanki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 50 g masła,
  • 3/4 szklanki płynnego miodu,
  • ¾ szklanki brązowego cukru,
  • 2 duże jajka.

mocca-fix-gold-100g-instant-nowe-d-bez-cienia

Wykonanie

Połowę orzechów i płatków migdałowych zmiksuj na drobny proszek w blenderze. Pozostałe drobno posiekaj na kawałki wielkości 3-4 mm. Następnie wsyp do miski sproszkowane oraz po­krojone orzechy. Dodaj suche składniki: mąkę, przyprawy, kawę, kakao, sól, proszek do piecze­nia oraz sodę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Miękkie masło ubij z cukrem, a także z miodem na puszystą masę. Następnie, cały czas miksując, doda­waj po jajku. Zmniejsz obroty miksera, stopniowo dodawaj przygotowaną mąkę z przyprawami. Na koniec wrzuć skórkę pomarańczową i wymieszaj ciasto łyżką.

Wilgotną dłonią formuj z masy niewielkie kulki (o średnicy ok. 5-6 cm) i lekko spłaszczając, ukła­daj na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia. Piecz do lekkiego zrumienienia przez ok. 10 mi­nut w 180°C. Wystudzone pierniczki polecamy polać obficie polewą czekoladową. O ile do tego czasu całkowicie nie znikną… 😉

Kawa wir mleka
Ołówek