Wymrożone ziarna

Wymrożone ziarna

Odmianą kawy rozpuszczalnej jest kawa liofilizowana. Swoją nazwę zawdzięcza wykorzystywanemu podczas produkcji procesowi liofilizacji, który polega na odparowywaniu wody z kawy za pomocą wymrażania. Zaparzony płyn, oddzielony od fusów, poddaje się zamrożeniu do temperatury ok. – 40°C. Następnie w specjalnej komorze, pod niskim ciśnieniem, cząsteczki wody zawarte w naparze zostają usunięte dzięki sublimacji (przejściu ze stanu stałego w gazowy, z pominięciem płynnego). Otrzymany surowiec poddaje się kolejnemu zabiegowi związanemu z nadaniem kształtu kawie rozpuszczalnej. Jest to tzw. kruszenie powstałej tafli. W ten sposób powstają kryształki kawy. Przeprowadzony proces liofilizacji pozwala na zachowanie naturalnych, wartościowych cech kawy, takich jak smak i aromat.

Kawy liofilizowane: La Mocca, Arabica, Mocca Fix Gold, Velluto.

Kawa wir mleka
Ołówek