Delikatne i lekko kwaskowe ciasto będzie idealne na weekend. Mamy dla Was prosty przepis na sezonowe, wiosenne ciasto agrestowe! Wypróbujcie sami!
Składniki:
Wykonanie:
Przygotuj owoce: agrest umyj i przekrój na połówki. Jajka rozbij, oddzielając białka od żółtek. Miękkie masło ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodaj skórkę z cytryny i stopniowo wrzucaj po jednym żółtku, cały czas ubijając. W oddzielnej misce ubij na sztywno białka z odrobiną soli.
Do przygotowanej masy dodaj przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj na niskich obrotach miksera, jedynie do połączenia składników. Na koniec dodaj ubite białka i wymieszaj wszystko szpatułką.
Kwadratową formę o boku 26 cm wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Połowę masy wylej do formy, porozkładaj owoce i wylej pozostałą masę. Na koniec posyp płatkami migdałów.
Wstaw do nagrzanego na 180 °C piekarnika i piecz przez 40-45 minut lub do suchego patyczka. Po wyciągnięciu z pieca koniecznie zostaw do wystudzenia. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem.