Tarta z morelami to świetna propozycja na elegancki podwieczorek. Koniecznie przygotujcie ją z pysznych, sezonowych, polskich owoców. Morele w tym roku są wyjątkowo słodkie.
Składniki:
Wykonanie:
Wysmaruj masłem płytką formę o średnicy 20 cm. Piekarnik rozgrzej do 220°C.
Formę wyłóż ciastem, obcinając jego nadmiar po bokach. Włóż do lodówki na 30 minut. Następnie wyłóż wierzch ciasta papierem do pieczenia, przyciśnij fasolą (lub innymi obciążnikami do ciast) i piecz przez 20 minut. Po tym czasie zdejmij papier z fasolą i piecz przez ok. 5 minut. Ciasto wyjmij i wystudź. Temperaturę w piekarniku obniż do 180°C.
Przygotuj krem migdałowy. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj wcześniej ubite jajko. Wymieszaj z mielonymi migdałami i likierem amaretto.
Spód ciasta wyłóż płatkami migdałów (zabezpieczy to ciasto przed rozmięknięciem) i posmaruj kremem migdałowym. Morele pokrój na pół, poukładaj na kremie skórką do dołu. Piecz 35-40 minut, aż tarta będzie lekko zarumieniona. Ostrożnie wyciągnij z formy i ostudź na kratce. Tartę podajemy na zimno.