Tarta morelowa

Tarta morelowa

Tarta z morelami to świetna propozycja na elegancki podwieczorek. Koniecznie przygotujcie ją z pysznych, sezonowych, polskich owoców. Morele w tym roku są wyjątkowo słodkie.

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego,
  • 40 g płatków migdałowych, uprażonych,
  • 150-180  g moreli,
  • 50 g masła o temperaturze pokojowej,
  • 50 g cukru,
  • 1 jajko ubite,
  • 80 g zmielonych migdałów,
  • 2 łyżki likieru amaretto.

Wykonanie:

Wysmaruj masłem płytką formę o średnicy 20 cm. Piekarnik rozgrzej do 220°C.

Formę wyłóż ciastem, obcinając jego nadmiar po bokach. Włóż do lodówki na 30 minut. Następnie wyłóż wierzch ciasta papierem do pieczenia, przyciśnij fasolą (lub innymi obciążnikami do ciast) i piecz przez 20 minut. Po tym czasie zdejmij papier z fasolą i piecz przez ok. 5 minut. Ciasto wyjmij i wystudź.  Temperaturę w piekarniku obniż do 180°C.

Przygotuj krem migdałowy. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj wcześniej ubite jajko. Wymieszaj z mielonymi migdałami i likierem amaretto.

Spód ciasta wyłóż płatkami migdałów (zabezpieczy to ciasto przed rozmięknięciem) i posmaruj kremem migdałowym. Morele pokrój na pół, poukładaj na kremie skórką do dołu.  Piecz 35-40 minut, aż tarta będzie lekko zarumieniona. Ostrożnie wyciągnij z formy i ostudź na kratce. Tartę podajemy na zimno.

 

Kawa wir mleka
Ołówek