Słodkie ziemniaczki

Słodkie ziemniaczki

W maju królują nowalijki. Na deser jednak nie będziemy serwować marchewek czy ziemniaków. Chociaż te kokosowe pyszności żywo je przypominają.

 

nr21_1_przepis2Składniki
135 g serka śmietankowego,
70 g miękkiego masła,
350 g cukru pudru,
1 łyżka cukru wanilinowego,
200 g wiórków kokosowych,
do obtoczenia:
łyżeczka bardzo drobno zmielonej kawy Woseba Mocca Fix Gold wymieszanej z mielonym cynamonem.

A coconut with desiccated coconut and scoop on white background
Przygotowanie
Do dużej miski włóż masło, serek, cukier wanilinowy i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Cały czas ubijając, dodawaj stopniowo cukier puder. Masa powinna być jednolita, aksamitna. Na koniec wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj wszystko szpatułką. Z wyrobionej masy formuj niewielkie “ziemniaczki”. Obtaczaj je w cynamonie wymieszanym ze zmieloną kawą, a następnie wstaw na około 30 minut do lodówki.

nr21_1_przepis3

Kawa wir mleka
Ołówek