Śliwki z kakaową kruszonką

Śliwki z kakaową kruszonką

Delikatne, zaskakujące w smaku. Najlepiej delektować się nimi w chłodne niedzielne popołudnie. Znacząco wydłużają chwile relaksu i poprawiają nastrój. Podawane w kokilkach, dobrze smakują z lodami. Są pyszne!

nr14_sliwki2

Składniki na 4 porcje:
6 dużych śliwek,
2 łyżki brązowego cukru,
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
4 kostki gorzkiej czekolady.
Kruszonka:
150 g mąki pszennej,
80 g masła,
2 łyżki cukru,
3 łyżki kakao,
4 łyżki płatków owsianych,
50 g migdałów w płatkach.

nr14_sliwki3

Wykonanie
Śliwki pokrój na pół, usuń pestki i włóż do rondelka z cukrem. Kilka minut duś. Rozłóż do kokilek lub ramekinów. Do każdego naczynia zetrzyj na tarce po kostce gorzkiej czekolady. W osobnym naczyniu wsyp składniki na kruszonkę, zalej je roztopionym masłem i wyrabiaj palcami. W razie potrzeby dołóż odrobinę masła (jeśli masa wyjdzie zbyt sucha) lub mąki (gdy będzie zbyt wilgotna). Posyp kruszonką śliwki. Piecz w piekarniku 30 minut, w 180ºC. Podawaj z gałką lodów waniliowych. Z takim deserem doskonale skomponuje się kawa WOSEBA Gold.
Smacznego!

 

Kawa wir mleka
Ołówek