Z okazji Świąt mamy dla was przepis na pyszny sernik cappuccino pod puszystym waniliowym kremem i słodką, chrupką posypką. Jego widok na stole na pewno ucieszy wszystkich miłośników kawy i amatorów słodyczy!
Składniki na masę serową:
Składniki do dekoracji sernika:
Wykonanie:
Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia. Jajka rozdziel na białka i żółtka. Białka ubij na sztywno z szczyptą soli i odstaw na bok. W robocie kuchennym mieszaj na wysokich obrotach miękkie masło, dodając po jednym żółtku i łyżce cukru pudru. Masa powinna być puszysta. Wymieszaj śmietankę z kawą rozpuszczalną. Zmniejsz obroty na średnie, dodaj zmielony ser. Cały czas ubijając, dodaj śmietankę wymieszaną z kawą oraz mąkę ziemniaczaną. Na koniec wymieszaj delikatnie szpatułką z ubitymi białkami. Masę serową wyłóż do tortownicy i wstaw do piekarnika na ok. godzinę. Piecz w temperaturze 170°C. Upieczony sernik zostaw do wystygnięcia w lekko uchylonym piekarniku. Później wstaw do lodówki na 12 h. Ubij śmietankę z wanilią, następnie dodaj ser mascarpone i na mniejszych obrotach kontynuuj ubijanie. Wyłóż gotową masę na sernik, na sam wierzch pokrusz kilka ciastek amaretto. Przed podanym możesz również oprószyć ciasto odrobiną niesłodzonego kakao. Smacznego!