Sernik cappuccino

Sernik cappuccino

Z okazji Świąt mamy dla was przepis na pyszny sernik cappuccino pod puszystym waniliowym kremem i słodką, chrupką posypką. Jego widok na stole na pewno ucieszy wszystkich miłośników kawy i amatorów słodyczy!

Składniki na masę serową:

  • 1 kg zmielonego twarogu,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 1/5 szklanki cukru pudru,
  • 6 jajek,
  • 70 ml śmietanki 30%,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Woseba Mocca Fix Gold.

Składniki do dekoracji sernika:

  • 200 ml śmietanki 30%,
  • ziarna wyskrobane z laski wanilii,
  • 100 g serka mascarpone,
  • kilkanaście ciastek typu włoskiego amaretto.

Wykonanie:

Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia. Jajka rozdziel na białka i żółtka. Białka ubij na sztywno z szczyptą soli i odstaw na bok. W robocie kuchennym mieszaj na wysokich obrotach miękkie masło, dodając po jednym żółtku i łyżce cukru pudru. Masa powinna być puszysta. Wymieszaj śmietankę z kawą rozpuszczalną.  Zmniejsz obroty na średnie, dodaj zmielony ser. Cały czas ubijając, dodaj śmietankę wymieszaną z kawą oraz mąkę ziemniaczaną. Na koniec wymieszaj delikatnie szpatułką z ubitymi białkami. Masę serową wyłóż do tortownicy i wstaw do piekarnika na ok. godzinę. Piecz w temperaturze 170°C. Upieczony sernik zostaw do wystygnięcia w lekko uchylonym piekarniku. Później wstaw do lodówki na 12 h. Ubij śmietankę z wanilią, następnie dodaj ser mascarpone i na mniejszych obrotach kontynuuj ubijanie. Wyłóż gotową masę na sernik, na sam wierzch pokrusz kilka ciastek amaretto. Przed podanym możesz również oprószyć ciasto odrobiną niesłodzonego  kakao. Smacznego!

 

Kawa wir mleka
Ołówek