Róże z owocami

Róże z owocami

Drożdżowe zawijańce z owocami to pyszna przekąska na sobotni podwieczorek. Róże wyglądają szczególnie pięknie, gdy do farszu dodamy jagód i posypiemy je cukrem pudrem. Śladem naszego łakomstwa będą tylko poplamione palce…

Składniki:

  • 370 ml mleka,
  • 600 g mąki pszennej,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 80 g masła,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • jajko,
  • roztrzepane jajko do posmarowania.

Masa:

  • 3 kwaśne jabłka,
  • 70 g brązowego cukru,
  • kilka łyżek (mrożonych) jagód/ borówek.

Wykonanie: 

Drożdże rozprowadź w ciepłym mleku, dodaj cukier i odstaw na kilka minut. Masło rozpuść w rondelku. Gdy przestygnie, połącz je z mlekiem i wlej do misy miksera. Dodaj jajko oraz sól i wyrabiając hakiem do ciast drożdżowych, stopniowo wsypuj przesianą mąkę. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Na koniec przełóż je do wysmarowanej oliwą miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na ok. godzinę).

Jabłka obierz i pokrój w cienkie plasterki. Jagody rozmroź i odsącz na sitku. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Z każdą z nich postępuj tak samo: rozwałkuj prostokąt o bokach ok. 30 x 40 cm, posmaruj oliwą, oprósz cukrem i owocami. Następnie ułóż na sobie dwa placki i zwiń w rulon wzdłuż krótszego boku. W ten sposób powstaną dwie rolady drożdżowe. Pokrój je na plastry grubości ok. 2-2,5 cm i poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, by zostawić 2-centymetrowe odstępy między różami. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i odstaw na kwadrans do wyrośnięcia. W tym czasie piekarnik nagrzej do 180°C. Piecz przez 25-30 minut, aż będą lekko zarumienione. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Voilà!

Kawa wir mleka
Ołówek