Porady baristy

Porady baristy

Prawdziwy miłośnik kawy wie o niej wszystko, ma też swoje sposoby na to, aby była naprawdę pyszna. Dziś mamy dla Was kilka  baristycznych trików, które możecie zastosować w swoim domu i zaskoczyć znajomych.

Zbyt słodki deser

Smak kawy łatwo zdominować zbyt słodkim deserem czy przekąską. Aby zachować równowagę,  idealnym dodatkiem do czarnego naparu mogą być: korzenne ciasteczko, gorzka czekolada czy orzechy – zarówno te w czekoladzie, jak i prażone. Z pewnością powinniśmy  unikać bardzo słodkich, kremowych ciast i tego typu deserów. Zbyt ciężka polewa czy krem przysłonią smak kawy.

Kawiarka – twój sposób na pyszną kawę!

Barista zdradził nam, że tradycyjna kawiarka jest świetnym sposobem na zaparzenie dobrej kawy, jeśli nie mamy w domu ekspresu ciśnieniowego.  Przypomina go bowiem zasadą działania, a smak naparu z kawiarki jest równie pyszny.

Woda do espresso

Zastanawiasz się, kiedy wypić wodę do espresso?  Można wypić ją zarówno przed, jak i po, ale w założeniu podaje się ją, aby wypłukać usta przed każdym łykiem kawy, aby w pełni poczuć jej smak.

Ciepła filiżanka

Ciekawym trikiem jest podanie kawy w uprzednio ogrzanej filiżance. Dzięki temu napar długo zachowa swój smak i aromat. Wystarczy na kilka sekund włożyć naczynie do mikrofalówki lub kuchenki, można też po prostu na chwilę wlać odrobinę wrzątku do filiżanki.

Metody alternatywne

Znudził ci się ekspres do kawy? Spróbuj alternatywnych metod parzenia. Na początek zacznij od drippera, gdyż najtańsze wersje tego urządzenia kosztują już kilkanaście złotych, a efekt z pewnością przekroczy twoje oczekiwania. Jeśli zastanawiasz się,  jak parzyć kawę w ten sposób – zobacz film!

Uciążliwe zacieki na szklance

Kiedy na twojej szklance są zacieki, i nie chcesz podać kawy w czymś takim – mamy na to sposób! Wystarczy, że podłożysz szklankę na kilka sekund pod parę wodną, np. tą, która unosi się z dzióbka czajnika elektrycznego podczas gotowania i lekko przetrzesz szmatką. Szklanka będzie pięknie błyszczeć!

Spienianie mleka roślinnego

Mleko roślinne jest coraz bardziej popularne, warto wiedzieć, że tego rodzaju napój powinien być dobrej jakości, wtedy spienia się bez problemu. Jeśli jednak wybieramy tańsze odpowiedniki, możemy mieć problemy z uzyskaniem wymarzonej pianki, do tego potrzeba cierpliwości i wielu, wielu prób.

Mamy nadzieję, że tych kilka rad przyda Wam się w codziennym przygotowaniu kawy. Macie już swoje sukcesy w tej dziedzinie? Pokażcie nam na Facebooku, jesteśmy bardzo ciekawi!

Kawa wir mleka
Ołówek