Pierniki na i pod choinkę

Pierniki na i pod choinkę

Ten sprawdzony przepis możesz wykorzystać właśnie w gorącym okresie przed świętami. Pyszne pierniczki to drobny, ale najsłodszy prezent dla znajomych. Świetnie sprawdzą się również jako ozdoba na choinkę. Ciasta starczy na udekorowanie niemałego drzewka.

Składniki:
100g miodu akacjowego lub wielokwiatowego,
110 g masła,
100 g brązowego cukru, najlepiej drobnego,
375 g mąki pszennej,
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki soli,
1 duże jajko / dwa małe jajka,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki imbiru,
2 łyżeczki mielonego kardamonu,
1/4 łyżeczki mielonych goździków.
nr16_w3_pierniki2

Wypiek:
Masło, cukier i miód podgrzewaj w rondelku, aż do rozpuszczenia cukru. Zdejmij z ognia i odstaw na parę minut. Mąkę przesiej do miski, wsyp proszek do pieczenia, sól oraz przyprawy. Zrób wgłębienie na środku, dodaj jajko oraz wcześniej przygotowaną miksturę (masło, cukier i miód). Wymieszaj mikserem, dosypując ewentualnie mąkę, jeśli ciasto jest zbyt lepkie. Ulep kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki do wychłodzenia na ok. 2 h. Po tym czasie wyciągnij ciasto i włącz piekarnik na 175°C. Odrywając małe porcje ciasta, rozwałkuj je na oprószonej mąką stolnicy. Ciasto powinno mieć grubość ok. 2-3 mm. Następnie foremkami wytnij ulubione zwierzaki. Jeśli planujesz wykorzystać je jako ozdoby choinkowe, nie zapomnij zrobić niewielkich otworów na sznurek.

Wycięte pierniki układaj ciasno (zachowują swój rozmiar) na wyłożonej papierem blaszce trzymaj w rozgrzanym piekarniku 8-10 minut, kontrolując stopień wypieczenia. Przechowuj w zamkniętej puszce poza zasięgiem wzroku!;)

Pierniczków jest w sam raz na udekorowanie sporej choinki. Wystarczy odrobina lukru, kawałek nitki, a efekt będzie zachwycający!

nr16_w3_pierniki3

Kawa wir mleka
Ołówek