Pieczone śliwki

Pieczone śliwki

Pieczone śliwki do wspaniały pomysł na weekendowe śniadania. Słodko-kwaśne owoce doskonale sprawdzą się jako dodatek do omletów czy owsianki. Ich przygotowanie trwa naprawdę krótko, ale wymaga nieco uwagi. Zbyt długo pieczone węgierki raz dwa zamienią się w powidła 😉

Składniki:
kilka większych śliwek,
kilka kleksów śmietany 18%,
cukier trzcinowy,
solone migdały,
skórka otarta z cytryny.

Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 200 C. Śliwki przekrój na pół i pozbądź się pestek. Ułóż je rozcięciem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz cukrem, dodając mniej więcej pół łyżeczki na każdą cząstkę śliwek. Wstaw do piekarnika na 8-10 minut. Cukier powinien lekko skarmelizować, skórka ze śliwek może się odkleić. W tym czasie zetrzyj na tarce migdały oraz cytrynę. Upieczone śliwki przełóż na talerze, udekoruj śmietaną i mieszanką cytrynowo-migdałową. Serwuj od razu. Smacznego!

Kawa wir mleka
Ołówek