Sernik, serniczek… Kremowy, lekki, puszysty… Każdy ma swoje własne sekrety i sprawdzone metody na perfekcyjny sernik. W tej recepturze masa jest niezbyt słodka, dlatego polecamy przygotować słodki i pyszny sos toffee. Idealnie pasujący do kawy z mleczkiem lub bez.
Spód:
Masa serowa:
Sos toffee:
Wykonanie:
Rozpuść masło i zostaw do wystygnięcia. Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm, spód wyłóż papierem, zapnij obręcz, wypuszczając brzegi papieru na zewnątrz. Ciastka zmiksuj na proszek w blenderze, dodaj przyprawę piernikową i dokładnie wymieszaj. Następnie połącz z ostudzonym masłem. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Spód tortownicy oraz boki (do połowy wysokości) wylep ciasteczkową masą, mocno ugniatając. Wstaw do lodówki.
Białka ubij na sztywno z szczyptą soli i odstaw na bok. W robocie kuchennym mieszaj na wysokich obrotach miękkie masło, dodając po jednym żółtku i łyżce cukru pudru. Masa powinna być puszysta.
Zmniejsz obroty na średnie, dodaj zmielony ser. Cały czas ubijając, dodaj wanilię, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną. Na koniec wymieszaj delikatnie szpatułką z ubitymi białkami.
Masę serową wyłóż na ciasteczkowy spód i wstaw do piekarnika na ok. godzinę. Piecz w temperaturze 170° C. Upieczony sernik zostaw do wystygnięcia w lekko uchylonym piekarniku. Później wstaw do lodówki na 12 h.
Przygotuj sos toffee. Wszystkie składniki umieść w rondelku i gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po około 15-20 minutach sos powinien być gęsty. Przed podaniem możesz nieco podgrzać sos i polać nim sernik. Dekoruj według uznania orzechami, płatkami migdałów lub suszoną żurawiną.