Perfekcyjny sernik

Perfekcyjny sernik

Sernik, serniczek… Kremowy, lekki, puszysty… Każdy ma swoje własne sekrety i sprawdzone metody na perfekcyjny sernik. W tej recepturze masa jest niezbyt słodka, dlatego polecamy przygotować słodki i pyszny sos toffee. Idealnie pasujący do kawy z mleczkiem lub bez.

Spód:

  • 250 g kruchych ciastek,
  • 120 g roztopionego masła,
  • 2 łyżki przyprawy korzennej.

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego twarogu,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 6 jajek,
  • ziarna wyskrobane z laski wanilii,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej.

Sos toffee:

  • 1 szklanka śmietanki 30% lub 36%,
  • 1/4 szklanki brązowego cukru,
  • 1/4 szklanki syropu klonowego,
  • 1/4 szklanki masła.

Wykonanie:

Rozpuść masło i zostaw do wystygnięcia. Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm, spód wyłóż papierem, zapnij obręcz, wypuszczając brzegi papieru na zewnątrz. Ciastka zmiksuj na proszek w blenderze, dodaj przyprawę piernikową i dokładnie wymieszaj. Następnie połącz z ostudzonym masłem. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Spód tortownicy oraz boki (do połowy wysokości) wylep ciasteczkową masą, mocno ugniatając. Wstaw do lodówki.

Białka ubij na sztywno z szczyptą soli i odstaw na bok. W robocie kuchennym mieszaj na wysokich obrotach miękkie masło, dodając po jednym żółtku i łyżce cukru pudru. Masa powinna być puszysta.

Zmniejsz obroty na średnie, dodaj zmielony ser. Cały czas ubijając, dodaj wanilię, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną. Na koniec wymieszaj delikatnie szpatułką z ubitymi białkami.

Masę serową wyłóż na ciasteczkowy spód i wstaw do piekarnika na ok. godzinę. Piecz w temperaturze 170° C. Upieczony sernik zostaw do wystygnięcia w lekko uchylonym piekarniku. Później wstaw do lodówki na 12 h.

Przygotuj sos toffee. Wszystkie składniki umieść w rondelku i gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po około 15-20 minutach sos powinien być gęsty. Przed podaniem możesz nieco podgrzać sos i polać nim sernik. Dekoruj według uznania orzechami, płatkami migdałów lub suszoną żurawiną.

Kawa wir mleka
Ołówek