Odwrócona tarta

Odwrócona tarta

Co zrobić, gdy goście są już w drodze, a czasu na przygotowanie deseru nie mamy za wiele? Błyskawiczna tarta z owocami to fantastyczna propozycja w nagłych sytuacjach. Chrupiące, maślane ciasto i miękkie, soczyste owoce skąpane w karmelu to połączenie, które gwarantuje udany podwieczorek przy kawie.

Składniki:

  • 3-4 kwaśne jabłka,
  • 50 g wody,
  • 50 g masła,
  • 100 g brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 200°C. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wykrawając gniazda nasienne. Przygotuj karmel. Na patelni podgrzewaj wodę z cukrem, mieszaj tak długo, aż cukier się rozpuści. Następnie odczekaj parę minut, by mikstura zmieniła kolor na jasno brązowy. Później wrzuć masło i poczekaj do momentu, kiedy przestanie się pienić. Wtedy dodaj cynamon oraz jabłka. Smaż z obu stron przez parę minut, aż całe pokryją się karmelem i nieco zmiękną. Zestaw z ognia do przestygnięcia. W tym czasie rozwałkuj ciasto francuskie, wytnij okrąg wielkości patelni i przykryj nim jabłka, lekko zawijając ciasto do wnętrza patelni. Jeśli nie masz patelni, która nadaje się do piekarnika, jabłka możesz przełożyć do formy, przykryć owoce ciastem i zapiec. Tartę piecz przez 15-20 minut. Ciasto powinno być rumiane, ale nie spieczone. Gotowe ciasto odstaw na parę minut, aby nieco stężało. Później przykryj talerzem i jednym ruchem odwróć tartę. Taki deser podawaj na ciepło, najlepiej z lodami waniliowymi

 

francja-japka

Kawa wir mleka
Ołówek