Mazurek z kwiatami

Mazurek z kwiatami

Przedstawiamy Wam różowe oblicze ulubionego mazurka. Wielkanocny wypiek dekorujemy płatkami pachnących kwiatów. Zapytajcie koniecznie o suszone, jadalne kwiaty!

Składniki na ciasto:

  • 170 g mąki pszennej tortowej,
  • 80 g mąki migdałowej,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 100 g masła, pokrojonego w kostkę.

Krem:

  • 85 g masła,
  • 80 g cukru,
  • jajko,
  • 75 g mąki migdałowej,
  • 10 g skrobi ziemniaczanej,
  • otarta skórka z cytryny.

Do dekoracji: jadalne kwiaty.

Wykonanie

Przesianą mąkę, cukier puder, sól oraz mączkę migdałową rozsyp na blacie. Na środku zrób ręką niewielkie wgłębienie, dodaj jajko i pokrojone w kostkę masło. Następnie dużym nożem posiekaj wszystkie składniki. Później zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę.

Schłodzone ciasto rozgnieć i rozwałkuj do grubości ok. 5 mm. Wytnij prostokąt o wymiarach blaszki (20 x 15 cm). Brzegi zawiń lekko do środka, tworząc rant, a ciasto ponakłuwaj widelcem. Piecz w 180°C przez 15-20 minut lub do uzyskania złotego koloru. Wystudź.

Do miksera wrzuć cukier oraz masło i utrzyj na puszystą masę. Dodaj jajko oraz skórkę z cytryny. Mąkę wymieszaj ze skrobią, stopniowo dosypuj do masy, cały czas mieszając (aż do uzyskania jednolitej konsystencji). Gotowy krem rozsmaruj na cieście.  Jadalne kwiaty porozkładaj na mazurku.

Kawa wir mleka
Ołówek