Maślane ciastka

Maślane ciastka

Poznajcie nasze maleńkie cudeńka!  Maślane ciastka z puszystym kremem wprost rozpływają się w ustach. Wypróbujcie koniecznie ten prosty i smakowity przepis!

 

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 250 g schłodzonego masła,
  • ok. 70 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mleka,
  • 250 g serka typu włoskiego,
  • ok. 100 ml śmietanki kremówki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: mielony kardamon do dekoracji.

Wykonanie

Do miski przesiej mąkę, wrzuć pokrojone masło i rozcieraj palcami tak długo, aż masa będzie przypominać kruszonkę. Dodaj cukier. Jajko ubij z mlekiem i połącz z masą. Ciasto zagnieć, krótko wyrabiaj, aż będzie jednolite oraz gładkie. Zawiń w folię, a następnie włóż do lodówki na 30 minut.

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Stolnicę oprósz mąką. Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 2 mm. Używając szklanki, wytnij kółka o średnicy ok. 6 cm. Połowę ciastek ułóż na wyłożonej papierem blaszce, po czym wstaw do piekarnika na 10-15 minut, do lekkiego zrumienienia. Drugą połowę ciastek rozłóż i wykrój w środku ok. 2-centymetrowe otwory. Ciastka z dziurką przełóż na blaszkę, wstaw do piekarnika, do zrumienienia (będą się piekły nieco krócej). Wszystkie ciastka wystudź.

Kremówkę ubij ze szczyptą soli. Następnie dodaj cukier puder oraz serek i ubijaj na niskich obrotach. Krem nakładaj na ciastka, przykryj ciasteczkiem z dziurką, lekko dociśnij. Jeśli lubisz kardamon – oszczędnie oprósz nim ciastka. “Dziurawe ciastka” są zniewalające!

Kawa wir mleka
Ołówek