Miodowa wariacja z kawą w tle

Miodowa wariacja z kawą w tle

Składniki na dwie porcje 300 ml:

  • 500 ml piwa miodowego (polecamy Brovaria® Miodowe),
  • podwójne espresso (50-60 ml),
  • 100 ml świeżo wyciskanego soku z pomarańczy,
  • 1 laska cynamonu,
  • pół łyżeczki przyprawy korzennej.

Wyciśnij sok z pomarańczy. Do garnka przelej piwo i postaw na wolnym ogniu. Dolej sok, dodaj wszystkie przyprawy i powoli podgrzewaj. Pamiętaj, że piwa nie wolno zagotować – zmieni konsystencję, a tego nie chcemy. W międzyczasie przygotuj podwójne espresso – tu polecamy WOSEBA CAFÉ BRASIL, ze względu na nuty słodyczy. Gdy piwo osiągnie temperaturę około 70˚-75˚C, zdejmij je z ognia i dodaj wcześniej przygotowane espresso. Gotowy napój przelej do dwóch szklanek o pojemności 300 ml.

Całość możesz udekorować kawałkiem pomarańczy ozdobionej goździkami.

 

Kawa wir mleka
Ołówek