Jeśli lubisz kawę z dużą ilość mleka – ten przepis jest idealny dla Ciebie… Waniliowa wariacja z podwójnym espresso doda Ci energii i urzeknie łagodnością!
Składniki (na 2 porcje):
Dodatkowo:
Wykonanie:
Do przygotowania Waniliowej wariacji najlepiej użyć ziaren kawy o wyrazistym smaku. Świeżo zmieloną kawę przygotuj w kawiarce lub ekspresie ciśnieniowym. Mleko podgrzej w rondelku i napowietrz za pomocą spieniacza. Na dno szklanek wlej syrop, następnie mleko razem z mleczną pianką. Na koniec powoli wlej po ściance kawę i wierzch posyp szczyptą kardamonu. W szklance powstaną 3 wyraźne warstwy: mleko, kawa, mleczna pianka. Przed wypiciem koniecznie zamieszaj latte łyżeczką, by wszystkie smaki, kawy i syropu, rozprowadzić w mleku. Smacznego! Mlecznymi wąsami nie przejmuj się wcale 😉