Kawowa Granola

Kawowa Granola

Kawa w Twojej granoli? Oczywiście! Przygotujcie domową ekstramieszankę, która wyśmienicie sprawdzi się z mlekiem, jogurtem czy lodami. Na zdrowie!

Składniki (6 porcji):

  • 2 i ½ szklanki orzechów włoskich i migdałów,
  • 100 g masła,
  • ½ szklanki miodu,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • ¼ szklanki grubo zmielonych ziaren kawy,
  • 3 łyżki mocnego naparu kawy Woseba Arabica,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 4 szklanki płatków owsianych,
  • 1 ubite białko.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 180 °C. Na blaszkę wrzuć orzechy. Piecz przez około 10 minut, aż zaczną się rumienić i łuszczyć. Wyciągnij z piekarnika, wrzuć na ręcznik, zawiń i pocieraj, aż skórka odpadanie całkowicie od orzechów (skórka jest gorzkawa). Zostaw do wystygnięcia.

Obniż temperaturę w piecu do 150 °C. Masło rozpuść w rondelku. Zestaw z ognia i dodaj miód, cukier, ziarna kawy oraz napar kawowy i sól. Wymieszaj.

Orzechy wrzuć do stojącego blendera i krótko, pulsacyjnie posiekaj (możesz też to zrobić, używając noża). Następnie w dużej misce połącz płatki z orzechami, wlej płyn z rondelka. Wymieszaj. Na samym końcu dodaj ubite białko i jeszcze raz delikatnie wymieszaj całość.

Płaską blaszkę do pieczenia natrzyj delikatnie tłuszczem. Wrzuć przygotowaną miksturę i równomiernie rozprowadź po powierzchni blaszki. Piecz przez ok. 50 minut do momentu, aż będzie ładnie zarumieniona. Wystudź na blaszce, połam na kawałki, a potem schowaj do słoika.

Kawa wir mleka
Ołówek