Okolice Zielonej Góry są niezwykle piękne, szczególnie polecamy rowerową wyprawę po winnicach. Z pewnością zakochacie się w tych widokach. Jak jednak zachować siły podczas długiej rowerowej wycieczki?
Mamy dla Was coś, co wzmocni działanie kofeiny zawartej w kawie – zapraszamy do lektury!
Wszystkie wymienione poniżej składniki z łatwością możecie zabrać ze sobą do plecaka lub dodać je do naparu kawowego. To produkty, które często znajdują się w naszym codziennym jadłospisie, więc nietrudno o nie w okolicznych sklepach. Ich połączenie z kofeiną wpływa na przedłużenie jej działania w naszym organizmie.
Kakao
Do porannej kawy warto dodać łyżkę kakao. Polecamy to szczególnie osobom, które chcą schudnąć, gdyż teobromina zawarta w ziarnach kakaowca pozytywnie wpłynie na przemianę materii i spalanie tkanki tłuszczowej, poprawia również wyniki treningowe!
Wanilia
W połączeniu z kofeiną smakuje wyśmienicie, lecz co najważniejsze sprzyja skupieniu i zwiększa jasność umysłu. To idealne połączenie dla wszystkich zmęczonych długą drogą. Po jednej filiżance takiego naparu poczujecie się znowu pełni sił i gotowi do dalszej drogi.
Cukier
Z pewnością zastanawiacie, co cukier ma wspólnego z tym tematem. Już wyjaśniamy: jeśli dodacie odrobinę cukru do kawy, kofeina stanie się lepiej przyswajalna, dlatego szybko odczujecie działanie ulubionego napoju.
Grejpfrut
Grejpfrut, a dokładnie zawarta w nim naryngina przedłuża działanie kofeiny w organizmie nawet dwukrotnie. Dlatego jeśli boicie się, że wypijecie za dużo filiżanek kawy, dobrym rozwiązaniem jest zjedzenie tego owocu lub dodanie 2 łyżeczek jego soku do czarnego naparu. Dodatkowo działa on przeciwzapalnie oraz antyoksydacyjnie, dzięki czemu będzie świetnym towarzyszem jesiennych wycieczek.