Kawa w Arabii

Kawa w Arabii

Kawosz-obieżyświat wpuszczony do domu pachnącego kardamonem i kawą, od razu będzie wiedział, w jakim Państwie gości… W jakim? Oczywiście w Arabii Saudyjskiej.
To miejsce, które posiada bogatą tradycję parzenia kawy i ciekawy rytuał jej podawania. Otóż, obowiązkowym składnikiem czarnego naparu, prócz kawy, jest grubo zmielony kardamon. Do kawy dodaje się również odrobinę szafranu. Absolutnie nie dolewa się mleczka, śmietanki, ani nie wsypuje cukru. Wyjątkiem jest słodki napar, który goście dostają tuż przed odejściem. Kawa ma być intensywna, z nutą goryczy. Osoba rozlewająca kawę do mini filiżanek musi to robić lewą ręką. Prawą ręką kawę się pije i podaje. W religii islamskiej prawa ręka służy do jedzenia, lewą uważa się za nieczystą, gdyż używa się jej do zabiegów higienicznych. Małych filiżanek (mniejszych niż do espresso) wypija się w ciągu dnia dwie, czasem trzy. W przeciwieństwie do krajów Zachodu, w Arabii, więcej czasu na piciu kawy spędzają mężczyźni niż kobiety.

Kawa wir mleka
Ołówek