Kawa na upały

Kawa na upały

Podczas upałów wszyscy potrzebujemy pobudzenia i prawdziwego orzeźwienia. Wytchnienie przyniesie nam kawa podana na zimno. Dlatego przygotowaliśmy szybki przegląd naszych najlepszych kawowych przepisów na lato. Sprawdźcie sami!

Oto kilka przepisów uporządkowanych od najprostszych, do tych bardziej skomplikowanych…

Kawa + lód

Najprostszym sposobem przyrządzenia kawy na zimno jest dodanie do niej lodu. Możesz wykorzystać zarówno lód w kostkach, jak i lód pokruszony. Niezależnie od tego, czy pijesz kawę rozpuszczalną, ziarnistą czy mieloną, napar przygotuj odpowiednio wcześniej i odstaw do schłodzenia. Najlepszy przepis mamy tutaj: cafe fredo. 

Nie wiesz jak przygotować fredo? Sprawdź video przepis. 

Kawa + lód + woda

Najpopularniejszy przepis na kawę mrożoną to frappe. Sposobów przygotowania tego greckiego napoju jest bez liku. Wersja bez parzenia i bez czekania? Bazę takiego frappe stanowią kawa rozpuszczalna, kostki lodu oraz woda (ewentualnie mleko). Sprawdzony przepis na kawę z mleczkiem i lodem znajdziecie tutaj: frappe.

Idealne frappe to pestka! Sprawdź video przepis i przekonaj się sam.

Kawa + lód + sok i zioła

Najbardziej orzeźwiający smak uzyskamy, gdy do naszej kawy z lodem dodamy zamiast wody świeżo wyciśnięty sok z cytrusów (pomarańczy, cytryny czy grejpfruta). W ten sposób przygotujemy np. kawowo-owocową lemoniadę. Możesz do niej wrzucić kilka listków świeżo porwanych ziół, szczególnie mięty lub bazylii. Te zioła świetnie uzupełniają smak kawy, niezależnie od stopnia wypalenia ziaren czy metody ich zaparzenia. Nasz przepis na kawową lemoniadę przeczytasz pod tym adresem: kawowa lemoniada.


Cold brew

Nie macie ochoty przygotowywać kawy za każdym razem, kiedy szukacie ochłody i zastrzyku energii? W takim razie polecamy metodę cold brew. Dzięki niej zaparzycie od razu duży dzbanek kawy. Napar trzymany w lodówce możecie przechowywać przez dobrych kilka dni i raczyć się chłodną, pełną smaku kawą. Do tej alternatywnej metody polecamy kawę Woseba Café Brasil.

Słodzenie kawy podawanej na zimno to kwestia indywidualnych upodobań. Istnieją przeciwnicy. Dla wielu jednak fredo z odrobiną cukru, frappe z łyżką syropu waniliowego czy kawowa lemoniada z łyżeczką miodu będą smakowały wspaniale!

Mamy nadzieję, że ten krótki przegląd dostarczy Wam inspiracji do przygotowania waszej wersji kawy na zimno. Smacznego orzeźwienia!

Kawa wir mleka
Ołówek