Kawa na Koh Tao

Kawa na Koh Tao

Tajska wyspa Koh Tao to mekka nurków – szczególnie tych, którzy dopiero zaczynają przygodę ze światem podwodnym. Ten niewielki zielony kawałek lądu łączy w sobie dzikość z cywilizacją. Turyści mogą odpocząć na łonie natury w towarzystwie kawy oraz kostek lodu. Kawa po tajsku jest napojem mrożonym. Najczęściej przygotowywanym z koncentratu. Nasze kubki smakowe przy słowie koncentrat odsyłają do pomidorów… Ale tym razem chodzi o coś innego:) Czym jest więc tajemniczy koncentrat kawowy? Można rzec, że to esencja kawy… Ale nie do końca. To kawa „parzona” na zimno. Przygotowuje się ją, zalewając zmielone ziarna zimną wodą. Taką miksturę odstawia się na noc (minimum 8 godzin), rano przecedza i schładza w lodówce. Jest zdatna do picia jeszcze przez około 10 dni od przygotowania. Na wyspie Koh Tao dostaniemy kawę mrożoną zawierającą właśnie taki koncentrat. Serwuje się ją z mleczkiem skondensowanym lub syropem cukrowym. Większość turystów chętnie daje nura do szklanki pełnej takiej kawy:)

Kawa wir mleka
Ołówek