Kawa na Haiti

Kawa na Haiti

Haiti, słusznie nazywane perłą Antyli, już na początku XVIII wieku mogło pochwalić się pierwszymi plantacjami kawy. Najwcześniej na całej zachodniej półkuli. Przez kilkadziesiąt lat szybkiego rozwoju stało się prężnie działającym eksporterem kawy, który zaspokajał połowę światowego zapotrzebowania na ten surowiec. Aż do momentu układu, w którym Francja – za uznanie niepodległości Haiti – zażądała odszkodowania w wysokości 150 milionów franków. To był jeden z głównych czynników powolnego upadku tamtejszej gospodarki. Wkrótce po tym Brazylia stała się światowym potentatem w eksporcie kawy, następnie dołączyła do niej Kolumbia. Obecnie uprawa kawy na Haiti obejmuje głównie nieduże obszary rodzinnych plantacji. Niekorzystne warunki polityczne oraz klimatyczne nie ułatwiają podniesienia się z kryzysu, ale tubylcy swą pracowitością odrabiają straty. Miejmy nadzieję, że wkrótce nadejdą tłuste dla nich lata i będzie to znowu kraina kawą płynąca.

Kawa wir mleka
Ołówek