Jestem baristą – jak to się zaczęło?

Jestem baristą – jak to się zaczęło?

Zawód baristy, jak może się wydawać, wcale nie jest łatwy. Aby zostać profesjonalistą w tej dziedzinie,  potrzeba doświadczenia, dobrego wyczucia smaku oraz naprawdę ogromnej wiedzy. Sprawdź, czy masz cechy charakteru, które do tej pracy są po prostu niezbędne!

Barista to zawód coraz popularniejszy w Polsce. Co ciekawe  – dziś można zauważyć , że ma więcej przedstawicieli płci męskiej niż żeńskiej. Dawniej w tej dziedzinie było odwrotnie. Już w Panu Tadeuszu  Adam Mickiewicz pisał:

„W Polszcze, w domu porządnym, z dawnego zwyczaju, 
Jest do robienia kawy osobna niewiasta, 
Nazywa się kawiarka; ta sprowadza z miasta 
Lub z wicin bierze ziarna w najlepszym gatunku, 
I zna tajne sposoby gotowania trunku, 
Który ma czarność węgla, przejrzystość bursztynu, 
Zapach moki i gęstość miodowego płynu. 
Wiadomo, czym dla kawy jest dobra śmietana; 
Na wsi nie trudno o nię: bo kawiarka z rana, 
Przystawiwszy imbryki, odwiedza mleczarnie 
I sama lekko świeży nabiału kwiat garnie 
Do każdej filiżanki w osobny garnuszek, 
Aby każdą z nich ubrać w osobny kożuszek.”

Zastanawiasz się,  czy nadajesz się na baristę? Oto kilka cech, które powinieneś posiadać.

Kto może zostać baristą?

Każdy, ale jedno jest pewne: wszystko musi wynikać z miłości do kawy. Osoba, która chce zostać baristą, powinna być otwarta na ciągły rozwój, zdobywać wiedzę o kawie. I tutaj kluczowe są: zaangażowanie, pasja oraz cierpliwość. Prawdziwy barista to osoba, która uwielbia aromat i smak kawy.

 

– Czy zawsze chciałem być baristą? Nie, ale gdy wyjechałem za granicę na studia i  podjąłem pracę w kawiarni, poznałem świat kawy i przepadłem. Zakochałem się w tych smakach, aromatach. Teraz nie wyobrażam sobie, abym mógł robić coś innego. Codzienne sprawianie ludziom przyjemności uzależnia. Kiedy widzę na ustach klienta uśmiech już po pierwszym łyku kawy, jestem naprawdę szczęśliwy! (Maciek, barista, 34 lata)

Nie wystarczą  jedynie umiejętności. Aby naprawdę zgłębić wiedzę na temat kawy, trzeba ją po prostu pić. Należy poznawać różne smaki, zapamiętywać je, próbować i eksperymentować. W ten sposób kształtuje się nasza pamięć sensoryczna. Wiedza i doświadczenie to najważniejsze  atuty prawdziwego baristy. Rynek kawy cały czas się zmienia, powstają nowe mody, za którymi trzeba nadążyć:

 – Jest to trudny i wymagający zawód, cały czas trzeba się uczyć i doszkalać, ale kiedy ćwiczymy regularnie, efekty są niesamowite. Inspirują mnie najlepsi. W zeszłym roku byłam na zawodach „blind latte”, które polegają na malowaniu mlekiem na kawie, mając zasłonięte oczy – to jest naprawdę inspirujące! (Karolina, baristka, 27 lat)

Bez wątpienia w tej profesji przydaje się zmysł artystyczny. Latte art, to dziedzina, w której naprawdę można się wykazać. Kiedy opanujemy już podstawowe wzory, zauważymy, że na kawie możemy wyczarować, co tylko nam się wymarzy!

Warto przy tym wszystkim lubić ludzi. Praca ta wymaga stałego kontaktu z klientami, w miejscach takich jak kawiarnie, restauracje czy renomowane hotele. Rynek kawiarniany jest też dość hermetyczny, dlatego dobrze być otwartą i pozytywną osobą.

Choć droga do zostania dobrym baristą jest dość długa, to szybko możemy zacząć pracę w tym zawodzie. Ważne jest to, aby cały czas się uczyć, poznawać nowe smaki, metody i próbować, próbować, próbować… Świat kawy jest magiczny, dlatego warto poznawać go coraz lepiej!

Kawa wir mleka
Ołówek