Jabłkowe Crumble

Jabłkowe Crumble

Bajecznie dobre, śmiesznie proste w przygotowaniu. Wykorzystuje owoce sezonowe, odzwierciedla smak jesieni, z nutką kwaśnego lata. Pokochają je wszyscy domownicy!

Składniki:
700 g jabłek,
2 łyżki kaszki manny,
100 g brązowego cukru,
1-2 łyżeczki cynamonu.
Kruszonka:
140 g mąki pszennej,
50 g płatków owsianych,
120 g masła,
100 g brązowego, drobnego cukru.

nr14_jablka2

Wykonanie
Jabłka drobno pokrój, wymieszaj z cukrem i cynamonem, przez kilka minut podsmażaj na patelni. Gdy lekko zmiękną, wymieszaj je z kaszką manną i wyłóż do formy, uprzednio posmarowanej masłem. W misce wymieszaj suche składniki na kruszonkę, dodaj roztopione masło i wyrabiaj, aż powstaną grudki. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodaj jeszcze łyżkę masła, jeśli zbyt zwarta, to łyżkę mąki. Kruszonką równomiernie posyp jabłka. Wstaw na ok. 40 minut do piekarnika. Piecz w 180ºC.
Smacznego!

Do takiego deseru polecamy kawę WOSEBA Velluto, o łagodnym i aksamitnym smaku. Duet jabłkowego crumble i Woseba Velluto zamieni codzienną przerwę na kawę w prawdziwą chwilę relaksu.

Kawa wir mleka
Ołówek