Bądź eko!

Coraz popularniejszy w Polsce trend zero waste pokazuje, że z większą świadomością kupujemy i używamy przedmiotów, staramy się minimalizować śmieci Czytaj dalej...

Kawa z rozmarynem

Miodowe aromaty rozmarynu i słodkiego bourbona doskonale komponują się z lekkim kawowym naparem. Znakomity napój nie tylko dla prawdziwych drwali. Czytaj dalej...

4 M po włosku

Zasada 4 M powstała we Włoszech, oznacza cztery aspekty, które składają się na espresso: Miscela, czyli mieszanka kawy, Macinacaffe, czyli młynek Macchina, czyli ekspresu -...

Czytaj dalej...

Słownik kawosza – CREMA

Crema to coś, co kawosze uwielbiają najbardziej – pyszna, kremowa, słodkawa pianka. Powstaje ona podczas parzenia kawy, kiedy woda pod ciśnieniem przechodzi przez kawę.

Czytaj dalej...

Przedłużone espresso

Lungo, bo tak profesjonalnie nazywamy przedłużone espresso, otrzymuje się w bardzo prosty sposób poprzez dodanie większej ilości wody, która nie tylko rozcieńczy napar, ale i...

Czytaj dalej...

Rozmawiają koledzy:
– Powtarzałeś coś przed egzaminem?
– No jasne.
– A co?
– Będzie dobrze, będzie dobrze…

 

Klient dzwoni do obsługi lotniska, aby zamówić telefonicznie bilet lotniczy:
– Czy leci Pan sam?
– A skąd mam wiedzieć? To wasz samolot!

Spotykają się koledzy:
– Stary, od razu widać, że jesteś po ślubie – doskonale wyprasowana koszula!
– Taaa… To jest pierwsza rzecz, której nauczyła mnie żona.

 

Kawa wir mleka
Ołówek