Florentynki

Florentynki

Florentynki to słodkie karmelowo-orzechowe ciasteczka o lekko cytrusowej nucie. Jeśli masz słabość do słodkości – musisz ich spróbować. Są absolutnie uzależniające!

 

nr20_4_ciasto2

Wypiek:
Orzechy lekko zgrilluj na patelni. Ostudź, wrzuć do melaksera i zmiksuj na bardzo drobne kawałki. Do rondelka włóż masło, cukier, miód oraz otartą skórkę, a także sok z cytryny. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 10 minut (aż cukier się rozpuści). W tym czasie posiekaj drobno suszone owoce. Do roztopionej masy wrzuć przygotowane wcześniej orzechy oraz owoce. Na koniec wymieszaj dokładnie i odstaw do wystudzenia.

nr20_4_ciasto3

Masę nakładaj, formując płaskie placki. Kładź jedną łyżkę w odstępach 7-8 cm na wyłożoną papierem blaszkę. Wstaw do piekarnika na około 10 minut i piecz w 160°C z termoobiegiem (na tyle długo, aż brzegi ciastek wyraźnie zbrązowieją). Florentynki rozlewają się podczas pieczenia, dlatego jeśli chcesz uzyskać idealnie okrągłe ciasteczka – wytnij je jeszcze ciepłe foremkami do ciastek lub nożem. O powstałe okruszki nie musisz się martwić – na pewno znajdą swoich amatorów! Smacznego!

cdasbdc

Kawa wir mleka
Ołówek